• începutul de an i-a găsit pe inspectorii sanitari veterinari la datorie, pentru apărarea sănătății publice și prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare • în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, au fost efectuate 128 de controale în trafic împreună cu reprezentanți ai IPJ și au fost aplicate trei amenzi de 3.000 de lei • în domeniul siguranței alimentelor, au fost efectuate 172 de controale și a fost aplicată o sancțiune de 12 000 de lei pentru deficiențe privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare
Începutul de an i-a găsit pe inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila la datorie. Potrivit dr. Costică Peltea, directorul DSVSA Brăila, în perioada 3 - 31 ianuarie 2025, DSVSA Brăila a desfășurat „activități specifice ce vizează păstrarea indemnității teritoriului județului Brăila sub raportul bolilor infecto-contagioase notificabile și apărarea sănătății publice prin prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare în urma consumului de produse alimentare, activități care au fost reprezentate de efectuarea de controale oficiale”.
Astfel, în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, inspectorii DSVSA Brăila au efectuat un număr total de 128 de controale oficiale. Este vorba de controale efectuate în trafic, împreună cu reprezentanți ai IPJ Brăila, la care se adaugă verificarea activității Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Concesionate din județul Brăila, controale în exploatații profesionale de animale (ferme), controale în exploatații nonprofesionale de animale. Cu acest prilej, au fost aplicate trei sancțiuni în valoare totală de 3.000 de lei, pentru comercializarea animalelor fără documente sanitare veterinare.
În domeniul siguranței alimentelor de origine animală și nonanimală, în luna ianuarie a.c., au fost efectuate un număr de 172 controale oficiale și a fost aplicată o amendă de 12.000 de lei pentru deficiențe grave privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare.
„În vederea eliminării riscurilor directe și indirecte asupra sănătății umane, s-a intervenit în timp util în notificările de alertă și informative transmise prin sistemul i-RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje) și prin sistemul AAC (Asistență și Cooperare Administrativă) - un număr total de șase notificări, fiind gestionate următoarele tipuri de riscuri: contaminare microbiologică a produselor alimentare (Listeria Monocytogenes), depășirea limitei maxime admise de reziduuri de pesticide, infestarea produselor alimentare”, precizează sursa citată.
Cu această ocazie, au fost oprite de la comercializare, fiind reținute oficial de către inspectorii DSVSA Brăila și, după caz, distruse, produse alimentare neconforme în cantitate totală de 18,2 kg (pește și lapte praf). Tot în luna ianuarie, au fost primite și soluționate un număr de nouă reclamații venite de la consumatori.