Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului; Sfinţii Mucenici Andrei, Iraclie, Faust şi Mina | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului; Sfinţii Mucenici Andrei, Iraclie, Faust şi Mina

Potrivit tradiţiei, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, Apostolul Toma a primit brâul Maicii Domnului ca dovadă a învierii şi înălţării ei cu trupul la cer. Acesta a fost ţesut de Maica Domnului din păr de cămilă. Până în secolul al IV-lea, brâul s-a păstrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395 d.H.), a adus cinstitul brâu la Constantinopol, în anul 395.

Mai apoi, în secolul al X-lea, în urma vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soţia împăratului Leon cel Înţelept al Bizanţului, a brodat brâul cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Evenimentul aşezării brâului în raclă este pomenit, în calendarul ortodox, la data de 31 august.

În secolul al XIII-lea, trimişii regelui româno-bulgar Ioniţă Caloian au luat brâul de la Constantinopol, iar în secolul al XIV-lea, cneazul sârb Lazar I (1372-1389) a dăruit brâul Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. După alţi învăţaţi, brâul ar fi fost dăruit mănăstirii de împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

Între anii 1512 - 1520, domnitorul Ţării Româneşti, Neagoe Basarab, a înnoit incinta mănăstirii Vatoped şi a construit un paraclis cu hramul “Brâul Maicii Domnului”. Acesta a fost reparat în anul 1794, tot cu ajutoare româneşti, iar în secolul al XIX-lea România a dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă. De asemenea, racla de argint în care se păstrează brâul la Mănăstirea Vatoped a fost confecţionată în secolul al XVIII-lea, în Ţara Românească. Este vorba, de fapt, numai despre o parte din brâu, pentru că alte două părţi ale acestuia au fost dăruite, în anul 1522, mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 kilometri de Volos, Grecia.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro