"Ca să înţelegeţi efectele pe care le-ar putea avea acest raport, vă reamintesc o declaraţie făcută ieri seară de un europarlamentar foarte influent: «în condiţiile actuale, a suspenda fondurile pentru România nu ar afecta foarte mult ţara, având în vedere rata foarte scăzută de absorbţie a fondurilor comunitare. Pe de altă parte, am putea să amânăm aderarea României la spaţiul Schengen»", a explicat Orban, ieri, într-o discuţie cu cititorii Hotnews. Consilierul prezidenţial se referă la afirmaţiile europarlamentarului german de dreapta Ingeborg Grassle: "Cele două ţări au deja o rată foarte scăzută de absorbţie a fondurilor UE. Nu le ajutăm îngheţând bani. Dar sper că Consiliul va citi acest raport şi îl va lua în considerare în ceea ce priveşte Schengen".
În plus, a arătat consilierul preşedintelui Băsescu, deciziile de acceptare a noi membri în spaţiul Schengen sau zona euro sunt întotdeauna decizii politice. "Bazate, e adevărat, pe evaluări tehnice, dar sunt, în primul rând, decizii politice care necesită acceptul tuturor statelor membre. Mai precis, o decizie de aderare la spaţiul Schengen, de exemplu, nu se ia numai la nivelul miniştrilor de interne din statele membre, ci şi în baza unor evaluari politice făcute şi de alte instituţii naţionale: guvern, parlament, etc.", a spus Leonard Orban.
Leonard Orban a precizat că raportul CE pe justiţie poate avea un impact greu de evaluat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.
Raportul Comisiei urmează să fie discutat în Consiliul European de către statele membre ale Uniunii.
