Administratia "CET", actionata in judecata de catre sindicat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Administratia "CET", actionata in judecata de catre sindicat

Conducerea Sindicatului Liber "CET" a chemat in instanta administratia operatorului local de termoficare pe motiv ca nu respecta prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura, capitolul in divergenta fiind "Salarizare". Potrivit noului CCM pe ramura, valoarea minima a salariului de baza brut in societatile de profil este de 620 de lei comparativ cu 443 lei, cit este in prezent la SC "CET", ceea ce ar insemna o crestere de aproape 40% a salariului minim. "La jumatatea lunii februarie, la Ministerul Muncii a fost inregistrat actul aditional care completeaza CCM pe ramura, potrivit caruia valoarea minima a salariului de baza brut pentru un program complet de lucru de 170 ore este 620 lei, adica 3,64 lei /ora. Cu toate ca administratia "CET" a luat cunostinta de aceste schimbari, a refuzat modificarea clauzei din CCM pe unitate, in sensul prevazut de actul aditional, motivind ca societatea trece printr-o perioada grea si ca nu dispune de resursele financiare necesare aplicarii prevederilor la nivel de ramura. Practic, in plingerea inaintata in instanta nu am cerut altceva decit respectarea prevederilor in vigoare", ne-a declarat liderul Sindicatului Liber "CET", Gheorghita Pirlog, adaugind ca CCM pe unitate prevede in mod expres ca in cazul in care intervin reglementari legale mai favorabile in privinta drepturilor salariatilor, acestea vor fi preluate si aplicate la nivel de unitate. In plus, acesta a subliniat ca de la inceputul acestei luni administratia societatii nu mai respecta nici macar angajamentele asumate prin semnarea in octombrie, anul trecut, a Contractului Colectiv de Munca pe unitate, asta pentru ca nu a fost aprobat inca Bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an al companiei. Potrivit CCM pe unitate, salariatii "CET" au beneficiat de la 1 ianuarie de o crestere de 4,5% si ar fi urmat ca la 1 aprilie sa mai primeasca o alta majorare de maxim 8% in functie de negocierile directe sindicate - administratie, iar de la 1 septembrie de inca o ajustare a salariului cu 2 procente. "Din informatiile pe care le avem, in sedinta de la finele acestei luni a Adunarii Generale a Actionarilor SC "CET" va fi aprobat BVC pe unitate, insa in subsolul acestui material apare mentiunea ca din luna iulie ar trebui sa fie concediati circa 70 de salariati, lucru cu care nu putem fi de acord, mai ales ca pina acum nici nu s-a pus in discutie subiectul "concedieri"", a subliniat Pirlog. Mai mult, acesta a punctat ca in conditiile in care societatea a iesit "sifonata" din sezonul rece, nerealizind planul de productie si de vinzari de energie termica, nu se justifica organigrama stufoasa potrivit careia societatea are nu mai putin de 7 directori. "Pentru ce atitia directori, cind unul singur este suficient?", se intreaba liderul sindical.

""CET" face achizitii scumpe si de proasta calitate!"

Un alt subiect ce genereaza nemultumiri este legat de modul in care se administreaza fondurile destinate achizitiilor de produse si servicii, precum si cel ce vizeaza capitolul valorificarea fierului vechi, mai precis fenomenul furturi din unitate de componente feroase si neferoase provenite din dezasamblari. "Se fac licitatii de achizitii aranjate, cu favorizarea unor ofertanti si aici sint mai multe exemple, cel care imi vine acum in minte fiind achizitia de nisip, de exemplu. Societatea a cumparat nisipul la licitatie cu un pret de 690 lei, in conditiile in care pretul pietei este de circa 600 lei. Apoi, se cumpara piese si componente de instalatii de proasta calitate pentru ca la intervale scurte de timp sa se faca din nou achizitii pentru inlocuirea acestora. In concluzie, se fac achizitii scumpe si de proasta calitate, iar de acest lucru se face vinovat, dupa parerea mea, directorul Petrisor Motoc care se ocupa de acest sector", a spus Pirlog. Mai mult, acesta il face responsabil pe Motoc si de proasta gestionare a fenomenului furturi de piese si instalatii din metale provenite din dezmembrari. "Se fura la greu si nu se iau masuri pentru a infrina acest fenomen. Este drept ca de cind paza este asigurata de Politia Comunitara, lucrurile s-au mai imbunatatit, dar inca se mai fura si nu cu sacosa, asa cum sustine conducerea societatii, ci se fura cu camioanele. De exemplu, recent a fost incarcat un balot de tabla zincata aici pe platforma de la kilometrul 10, iar cind masina a ajuns la Directia Distributie lipseau circa 450 de kilograme, desi transportul fusese sigilat. Cu mai multe luni in urma, au disparut niste tevi, dar si 32 de serpentine din inox, fiecare cu o greutate de circa 100 kilograme, si asta in conditiile in care societatea are sistem de supraveghere cu ajutorul camerelor de luat vederi!", a punctat Pirlog. De asemenea sindicalistul a mai spus ca desi a solicitat in repetate rinduri situatii privind consumul de benzina al autoturismelor societatii, nu a primit pina acum aceste informatii. "Iata cum se scurg banii din societate si nimeni nu face mai nimic sa readuca lucrurile in legalitate. Au fost incercari timide din partea actualului director general, dar nu s-a finalizat nimic, fiindu-i blocata orice initiativa in acest sens", a incheiat Pirlog.

"Legislatia in domeniul achizitiilor este foarte stricta si rigida, nepermitind abateri de la reguli"

Conducerea operatorului local de termoficare a respins acuzatiile aduse de catre liderul sindical si se apara spunind ca pentru toate deciziile luate exista o fundamentare legala. Astfel, Nicu Bajan, directorul general al "CET", a explicat ca, in problema armonizarii CCM pe unitate cu cel la nivel de ramura, precum si propunerea de concediere a citeva zeci de salariati, exista o legislatie care impune o corelare direct proportionala intre productivitate si fondul de salarii si a punctat ca instanta va transa problema. "In ceea ce priveste problema furturilor, subliniez ca orice tentativa din partea salariatilor a fost descurajata pina la concedierea celor depistati. Am avut probleme cu societatea care se ocupa de paza, aici, pe platforma, pentru ca s-a dovedit cu probe ca paznicii participau direct la furturi, astfel incit am schimbat paza si de atunci situatia s-a imbunatatit. In continuare, totusi mai avem probleme cu salariatii. Legat de acuzatiile privind licitatiile pentru achizitii, imi vine greu sa accept asa ceva, intrucit legislatia in domeniu este foarte stricta si rigida, nepermitind abateri de la reguli", a spus Bajan. La rindul sau, Petrisor Motoc, director in cadrul "CET", a precizat ca achizitiile efectuate de catre societate au constituit obiectul unor mai multe anchete si verificari, fara a fi descoperite nereguli sau ilegalitati. "Ba chiar au fost si verificari inopinate pe aceasta tema si nu au fost probleme. Cit priveste acuzatiile legate de fenomenul furturi, pot sa spun ca am participat la mai multe anchete pe aceasta tema, iar persoanele prinse ca furau au fost date pe mina Politiei care mai departe si-a facut treaba", a spus Motoc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro