• ”Totodată, micii fermieri vor putea să obţină sprijin, în condiţii simplificate, de până la 50.000 euro, ca sumă forfetară, pentru a-şi creşte competitivitatea fermelor”, a punctat europarlamentarul român
Comisia Europeană a publicat un pachet de modificări legislative menite să sprijine sectorul agricol european. „Fermierii din întreaga UE sunt supuși unor obligații administrative împovărătoare, care adesea nu reflectă realitățile de pe teren. Această sarcină de reglementare necesită mult timp și generează costuri pentru fermieri și administrațiile naționale. Aceasta conduce la o acceptare mai scăzută a obligațiilor și poate, de asemenea, să descurajeze investițiile”, apreciază chiar Comisia Europeană în motivarea măsurilor propuse.
„Sunt două direcţii principale pe care se axează propunerea Comisiei – propunere pe care o apreciez cu atât mai mult cu cât am cerut-o de atâta timp. Se asigură un sprijin direct mai mare pentru fermieri şi se pune accent pe creșterea competitivității.
Un exemplu clar de ajutor e majorarea plăţii forfetare pentru micii fermieri de la 1.250 euro la 2.500 euro anual. Micii fermieri vor fi scutiţi şi de unele norme de mediu, aşa-numitele condiţionalităţi care le-au dat multora bătăi de cap. Altă măsură este introducerea unui singur control la fața locului, pe an, pentru fiecare fermă. Totodată, micii fermieri vor putea să obţină sprijin, în condiţii simplificate, de până la 50.000 euro, ca sumă forfetară, pentru a-şi creşte competitivitatea fermelor”, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a precizat că se introduc, totodată, plăţi flexibile în situaţii de criză, pentru fermierii din UE afectați de dezastre naturale sau de boli ale animalelor.
„La modul general, flexibilitatea merge de la fermier până la nivel de stat. Astfel, statele membre vor avea mai mare flexibilitate în adaptarea planurilor strategice pentru agricultură. Numai în caz de modificări strategice va fi necesară aprobarea prealabilă din partea Comisiei. E un exemplu de adaptare a Bruxelles-ului la cerinţele agricultorilor şi la solicitările guvernelor naţionale. Este un proces de simplificare a normelor extrem de necesar, pe care îmi doresc să-l adoptăm în Parlamentul European în acest an, astfel încât să devină operaţional din 2026”, a subliniat Mihai Tudose.
Potrivit Comisiei Europene, modificările vor genera economii de până la 1,58 miliarde euro anual pentru fermierii din UE și de 210 milioane euro pentru administrațiile naționale, făcând în același timp plățile, anumite cerințe și instrumentele de criză mai flexibile și mai ușor de gestionat.
