După ce Victor Ponta i-a surprins pe toţi prin retragerea sa de la şefia PSD, senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului, pare să-i urmeze exemplul comportamental. El intenţionează să-şi anunţe demisia de la conducerea grupului PSD din Camera superioară a Parlamentului, scrie agerpres.ro.
Ilie Sârbu ar urma să facă acest anunţ cel mai probabil în viitoarea reuniune a grupului parlamentar. Potrivit unor surse din interiorul formaţiunii police, această intenţie a fost discutată în cadrul reuniunii de luni a conducerii PSD. Cu acelaşi prilej au fost trecute în revistă şi propuneri pentru înlocuirea lui Sârbu, printre candidaţii cu şanse figurând Mihai Fifor, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie.
Mai mulţi posibili succesori
Fifor a fost propus şi pentru postul de ministru al Transporturilor, în locul demisionarului Ioan Rus, însă nominalizarea sa a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis, în iulie. Alte nume vehiculate au fost cel al preşedintelui Comisiei de muncă, senatorul Constantin Mitu, dar şi cel al fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Pe listă s-a aflat inclusiv lui Ioan Chelaru, care însă va râmâne, cel mai probabil, vicepreşedinte al Senatului. Surse din PSD susţin că şi senatorul Nicoale Şerban ar fi vrut să îşi depună candidatura pentru şefia grupului.
Acesta din urmă susţine că funcţia de lider de grup nu îi este una „străină" şi că, teoretic, nu s-ar teme de responsabilitatea pe care aceasta o implică însă, în opinia sa, o posibilă schimbare a şefiei grupului PSD din Senat ar trebui realizată astfel încât „să nu bulverseze grupul".
O persoană cu „autoritate şi echilibru"
„Am auzit şi eu de posibilitatea asta, n-am însă certitudinea că se va produce, mai ales că n-am mai discutat cu Ilie Sârbu şi nu ne-am întâlnit nici la reuniunea Senatului. Nu ştiu decât la nivel de ştire pe surse. Altminteri, funcţia de lider de grup nu îmi e foarte străină. Am îndeplinit în mod formal această funcţie între 2006 şi 2008, liderul grupului fiind preşedintele Iliescu, dar eu am preluat o bună parte din atribuţiile legate de BP şi de negocieri cu celelalte partide. A fost şi o perioadă mai aglomerată pentru că s-a suprapus unor evenimente precum suspendarea lui Băsescu din 2007, ieşirea PD de la guvernare, susţinerea în Parlament a Guvernului Tăriceanu. Deci, teoretic, nu m-aş teme de responsabilităţi, dar important este ca o astfel de schimbare, dacă se va produce, să nu bulverseze grupul şi să nu ducă la antagonizări interne şi la micşorarea grupului", a declarat senatorul PSD.
Potrivit acestuia, dacă schimbarea şefiei grupului s-ar produce ca urmare a unor „animozităţi personale" ar putea exista riscul ca grupul să piardă senatori. „Există acest risc în măsura în care o asemenea schimbare se face pe o formulă de animozitate personală sau de conflict personal. Grupul nostru a pierdut câţiva oameni valoroşi la Senat. De exemplu, Dan Tătaru, Cătălin Croitoriu, Valer Marian, colegi plecaţi din PSD şi care în socotelile parlamentare ale majorităţii contează ca vor", a explicat Şerban Nicolae. În opinia lui, liderul grupului ar trebui să fie o persoană cu „autoritate şi echilibru".