Aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă se amână până la următoarea şedinţă de Guvern, a anunţat luni MADR.
Decizia a fost luată la finalul întâlnirii dintre ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, secretarii de stat Daniel Botănoiu şi Achim Irimescu şi reprezentanţii organizaţiilor profesionale, printre care LAPAR, ROMPAN, FNPAR, AGROSTAR, Holstein Ro, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Fermierilor Români.
"În urma discuţiilor, la solicitarea reprezentanţilor FNPAR, LAPAR, PRODCOM, Federaţia Naţională Cartoful Românesc şi a Asociaţiei Fermierilor Români, Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutoarelor de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă se amână până la următoarea şedinţă de Guvern. Amânarea a fost agreată în condiţiile în care se vor acorda plăţile pe unitatea de suprafaţă, aşa cum vor fi discutate în grupele de lucru", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
De precizat faptul că fermierii brăileni susţin că acest an agricol este cel mai greu din ultimele decenii, seceta fiind principalul motiv de îngrijorare. "Dacă excludem Insula Mare a Brăilei, unde s-a irigat fără probleme, în zona de terasă culturile sunt 30 - 45% afectate, ceea ce înseamnă, evident, producţii foarte mici. La grâu, de exemplu, au fost fermieri care n-au scos nici jumătate de tonă la hectar. La porumb şi floarea-soarelui, mii de hectare sunt uscate, fără nicio speranţă pentru obţinerea unei producţii menite să acopere cheltuielile. De aceea am insistat prin Liga Asociaţiilor de Producători Agricoli din România declararea stării de urgenţă în agricultură", ne-a declarat Costică Măcelaru, din partea Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.
Cele mai recente date statistice ale Direcţiei Agricole indică faptul că la nivelul judeţului nostru sunt reclamate a fi afectate de secetă, în total, aproape 150.000 ha, din care 65.870 ha cultivate cu porumb şi 55.122 ha cu floarea-soarelui. În ce priveşte irigaţiile, aceleaşi date arată că au fost efectiv udate 52.247 ha, din care 33.830 ha în Insula Mare a Brăilei.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.