Amnistie fiscală pentru datornicii la sănătate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amnistie fiscală pentru datornicii la sănătate

Aministie fiscală pentru persoanele care datorează contribuţii la sănătate, dar a căror bază lunară de calcul este mai mică decât salariul minim brut pe ţară. Este vorba despre contribuabilii puşi în situaţii total aberante în care pentru venituri din dividende sau dobânzi în cuantum de câţiva lei, datorau CASS la nivelul salariului minim pe economie. Vă aduceţi aminte, evident, despre cazurile mediatizate în anii trecuţi de către "Obiectiv" în care brăilenii erau scoşi datori la Fisc cu sume de ordinul sutelor de lei, chiar şi 1.400 lei, pentru dividende de 3 - 4 lei. Iată că după ani de zile în care oamenii au fost presaţi să plătească inclusiv dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente, Executivul vine să repare greşeala. Problema este că amnistia fiscală îi vizează doar pe cei care nu au plătit contribuţia la CASS, proiectul de act normativ nespecificând nimic despre contribuabilii care au cedat presiunilor Fiscului şi sistemului medical şi au plătit. Ne referim la cazurile în care asiguraţii erau puşi să-şi achite datoriile la CASS dacă voiau să obţină adeverinţă de asigurat pentru a beneficia de servicii medicale. Despre aceştia Guvernul nu suflă o vorbă şi nici nu are de gând să le dea cumva banii înapoi. Cu ce este mai prejos cel care şi-a plătit datoria, comparativ cu cel care urmează acum să fie scutit de obligaţia achitării contribuţiei pentru cei câţiva lei câştigaţi pe certificat de acţionar primit acum 15 - 20 de ani? Cu nimic. Doar că au avut neinspirata slăbiciune şi au cedat presiunilor statului avar după fiecare leuţ strâns la bugetul general. Şi atunci vine întrebarea justificată: oare acesta este mesajul pe care Executivul vrea să-l transmită contribuabililor "amânaţi la nesfârşit plata obligaţiilor fiscale până când vom veni cu o altă amnistie"?
Revenind la textul proiectului de act normativ, la articolul 4 se menţionează că "Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014 şi neachitată până la data intrării în vigoare a prezentei legi", cu precizarea că amnistia se extinde şi pentru anul fiscal 2015. De aceleaşi prevederi beneficiază şi persoanele care nu realizează venituri şi pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară. Şi unii şi alţii îşi păstrează calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
În afară de obligaţiile de plată către CASS, amnistia fiscală vizează alte 3 categorii de obligaţii: ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă; ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizaţie primită pe perioada delegării şi detaşării de către angajaţii care efectuează transport internaţional, precum şi a celor plătite de către agenţii de muncă temporară; pentru diferenţele de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală ca urmare a depăşirii plafonului şi neînregistrării ca plătitor de TVA.
Anularea obligaţiilor fiscale prevăzute mai sus se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare care se comunică contribuabilului. Mai departe, procedura de aplicare a amnistiei se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care se va emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia.
În cazul judeţului nostru nu există, deocamdată, o statistică clară în ce priveşte numărul de contribuabili care vor beneficia de această amnistie. "Aşteptăm aprobarea şi intrarea în vigoare a acestui act normativ astfel încât, după emiterea ordinului preşedintelui ANAF să facem inventarierea cazurilor de contribuabili locali vizaţi de măsurile anunţate de Executiv", ne-a declarat Mihaela Marcu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila.
Guvernul apreciază că măsurile de anulare propuse asigură premisele menţinerii în activitate a unor contribuabili pentru care au fost stabilite obligaţii fiscale de natura celor ce fac obiectul prezentei legi în cuantum mare şi prin recuperarea cărora s-ar putea ajunge la intrarea în insolvenţă/faliment a contribuabililor în cauză, cu consecinţe sociale şi economice negative. De asemenea, Executivul se gândeşte că scapă astfel şi de multitudinea de litigii vizând speţele în care se beneficiază acum de amnistie fiscală.
Pentru viitor însă, situaţiile ce au generat astfel de inechităţi trebuie înlăturate prin clarificarea legislaţiei şi ne referim aici la necesitatea modificării şi completării Codului fiscal, Codului muncii, precum şi Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro