Mona Pivniceru susţine că "independenţa puterii judecătoreşti este deja politic condamnată la a rămâne doar un principiu consacrat formal". "Statul de drept ? O himeră. Corpul de magistraţi? Un grup de funcţionari care nu îşi recunosc această condiţie deoarece constituţional sunt denumiţi judecători şi procurori. (...) Puterea judecătorească? Un slogan pus la stâlpul infamiei (...) Separaţia puterilor în stat? O linie continuă care se extinde, spre a înghiţi puterea legislativă incapabilă a-şi exercita funcţiunea legislativă şi puterea judecătorească, condamnată la subfinanţare şi nepermisă supraaglomerare (...) Cetăţeanul? O emblemă (...)", rezumă preşedintele AMR, într-o manieră metaforică, problemele magistraţilor.
"Cum este normal ca puterea judecătorească să fie condamnată public tocmai de cei care s-au obligat internaţional a o întări şi a-i asigura credibilitatea, sporind confuzia publică cu privire la separarea puterilor în stat?!", mai scrie Mona Pivniceru, făcând referire la recentele discuţii în crae s-a contrazis cu preşedintele României.
Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut magistraţilor la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 10 septembrie să reia judecarea proceselor şi să intre în legalitate. "Vreau să ştiţi interpretarea mea, dacă are vreo valoare pentru dvs: Faptul că nu funcţionează instanţele, nu se judecă este împotriva legii. Unii dintre dvs nici n-aveţi curaj să spuneţi cuvântul grevă, dar asta este în termeni reali. Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate. Este o solicitare pe care v-o adresez: intrarea în legalitate a justiţiei", a declarat şeful statului, adăugând că "cei păgubiţi nu sunt politicienii, ci justiţiabilii".
Preşedintele a intrat apoi într-un dialog cu Mona Pivniceru, preşedintele AMR. Aceasta l-a acuzat că a venit cu opinia deja formată. "Deja aţi calificat acţiunea noastră ilegală", i-a spus Pivniceru. Băsescu i-a replicat că îi cunoaşte părerile şi a susţinut că este important ca magistraţii să-şi reia activitatea.
Pivniceru a declarat după discuţiile de la CSM cu şeful statului că protestele magistraţilor sunt legale. "Noi ne-am exprimat punctul de vedere cu privire la legalitatea acestui protest. Domnia sa (n.r. Traian Băsescu) a făcut o confuzie cu legea de organizare a grevelor sau legea care permite sindicatelor să protesteze prin această formulă a grevelor. Puterea judecătorească nu este o putere încadrată cu contract de muncă la niciun angajator. Puterea judecătorească îşi are funcţiunea constituţională din chiar Constituţie", a spus preşedintele AMR.
