Un studiu de piaţă realizat de compania de servicii financiare KeysFin arată în mod clar o evoluţie îngrijorătoare în ce priveşte numărul de falimente în judeţul nostru. Potrivit analizei, în Brăila numărul de companii care au intrat în procedura falimentului a crescut de aproape 3 ori anul trecut, comparativ cu 2014. Mai precis, în 2015 s-au înregistrat nu mai puţin de 127 de astfel de cazuri, faţă de 43 de firme intrate în faliment cu un an înainte. De altfel, cazul Brăila a fost reliefat separat în studiul menţionat la capitolul "judeţe în care numărul procedurilor de faliment a crescut spectaculos": "În Arad avem înregistrate 124 de falimente faţă de 75 în 2014, în Brăila sunt 127 faţă de numai 43 cu un an înainte, iar în Cluj avem un număr dublu de proceduri de faliment (216)", au spus analiştii KeysFin. Totuşi, ca pondere total firme înregistrate pe raza judeţului, numărul de falimente aferent lui 2015 ne poziţionează în zona "verde" pe harta României ca distribuţie a acestor cazuri. Mai precis, cu o pondere de 2%, suntem pe acelaşi loc cu Vrancea (în regiunea de dezvoltare din care facem parte), în timp ce în Galaţi, Buzău şi Tulcea distribuţia este de 1%. Constanţa este singurul judeţ din regiunea noastră care înregistrează 4%. Acelaşi procentaj apare şi în cazul Iaşiului, Mureşului, Braşovului şi Timişului.
În topul oraşelor, Bucureştiul se află pe primul loc, cu 1.402 firme în faliment, dublu faţă de anul precedent. Pe judeţe, cea mai rea situaţie se regăseşte în Maramureş (428), urmat de Timiş (295), Braşov (294), Iaşi (288), Mureş (286), Constanţa (260) şi Argeş (252). La polul opus s-au situat judeţele Vaslui (38), Caraş Severin (44), Ialomiţa (44), Sălaj (48), Călăraşi (50). "Cele mai multe falimente sunt în Bucureşti pentru că şi numărul firmelor este mai mare. De altfel, cu cât business-ul este mai dezvoltat, cu atât şi riscurile de insolvenţe şi falimente sunt mai mari. Situaţia din Vaslui, Caraş Severin şi Ialomiţa nu înseamnă că în aceste zone este un vad economic excelent, ci că afacerile sunt mai puţine decât în alte locuri", au explicat analiştii.
Acelaşi studiu arată că la nivel naţional, cele mai multe societăţi comerciale aflate în procedură de faliment erau în sectorul construcţiilor (9%), urmate de cele din comerţul cu alimente, băuturi şi tutun (5%) şi transporturi (4%).