Anticariatele - centre de cultura uitate de braileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Anticariatele - centre de cultura uitate de braileni

Spre deosebire de numarul destul de mare de librarii, Braila nu detine decit doua anticariate, aceasta cifra dezvaluind interesul scazut al brailenilor pentru carti uzate. Ambele sedii sint usor de gasit, fiind situate in zone accesibile, aproape de centrul orasului. Unul dintre ele se situeaza pe Strada Frumoasei, in apropiere de Calea Calarasi, iar celalalt se afla in Bariera Calarasi, ele diferentiindu-se prin oferta si domeniile disponibile. Avantajul magazinelor de acest gen il reprezinta pretul redus al cartilor, care se pot gasi chiar si intr-o conditie foarte buna.
Anticariatul de pe Strada Frumoasei cuprinde, in general, volume din domenii umaniste, grupate pe categorii: literatura, filozofie, dictionare, juridic sau arta plastica si mai putin sau chiar deloc, manuale scolare sau scrieri stiintifice. Preturile difera in functie de valoarea articolului, de la 2 - 3 lei pina la citeva sute de euro, pentru opere valoroase, de colectie. In afara de autorii clasici, aici se pot gasi enciclopedii sau albume de arta, precum si gravuri din secolul al XIX-lea. "Preturilor obiectelor de anticariat sint foarte variate, in functie de valoarea si vechimea lor. Avem aici, de exemplu, un dictionar enciclopedic in limba franceza de la inceputul secolului al XX-lea, mai exact din 1893, care este unul dintre cele mai pretioase volume disponibile. De asemenea, pe linga oferta de carte avem si obiecte de arta, de colectie, cum sint aceste gravuri din secolul al XIX-lea care costa 300 de euro", ne-a declarat Alin Samusan, un reprezentant al anticariatului.
Cele mai multe achizitii se fac toamna, odata cu inceputul anului scolar, in timp ce vara este cel mai slab sezon pentru vinzari. Clientela provine din toate categoriile de virsta, nefiind insa prea numeroasa. Sint totusi si clienti fideli, care vin regulat in incinta magazinului. "Cartile noastre se cauta intr-o masura mult mai mica decit in librarii, procentul vinzarilor raminind, totusi, constant in ultimii ani. Noi avem un sediu si in Galati, unde am observat o diferenta substantiala in ceea ce priveste cererea de carte. E o dinamica mai mare datorita faptului ca este un oras mai mare, cit si centru universitar. De aceea acolo avem o oferta mai mare, ce cuprinde carti mai valoroase", a adaugat acelasi reprezentant.
Anticariatul din Bariera Calarasi se diferentiaza printr-un numar mare de carti aproape noi, aflate intr-o stare excelenta si printr-o diversitate mai mare de genuri. Aici este disponibila o gama vasta de dictionare, din cele mai noi editii, carti in limbi straine sau volume din colectii noi de la "Cotidianul" sau "Saptamina Financiara". Totodata, se pot gasi uneori best-seller-uri, cum ar fi "Stapinul Inelelor" de J. R. Tolkien sau publicatii de la editura Polirom. In cadrul acestui magazin, operele sint foarte bine grupate pe categorii, tipuri de literatura si scriitori, variind de la romane de dragoste sau carti politiste, la tratate de medicina sau istorie. "Detin acest anticariat de 8 ani si nu pot sa spun decit ceea ce se stie foarte bine. Vinzarile scad destul de mult pentru ca oamenii citesc din ce in ce mai putin. Se cauta doar bibliografia din programa scolara obligatorie, iar cei care cumpara din placere se pot numara pe degete", a precizat proprietara magazinului, care nu a dorit sa-si dezvaluie numele.
Anticariatele isi procura in general volumele de la persoanele care doresc sa-si vinda cartile. Reprezentantii sediului de pe Strada Frumoasei nu achizitioneaza dupa un program strict, efectuind chiar si deplasari la domiciliu pentru posesorii unei biblioteci foarte mari, in timp ce la celalalt magazin cartile sint primite numai miercurea, dupa un anumit program.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro