Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Brăila aşteaptă cererile din partea producătorilor agricoli pentru a beneficia în anul 2011 de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură. Potrivit agenţiei, solicitanţii trebuie să depună o cerere de acord prealabil pentru finanţarea prin rambursare până în data de 31 decembrie 2010. Pentru a beneficia de ajutorul de stat, producătorii agricoli trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, în funcţie de sectoarele în care îşi desfăşoară activitatea: în primul rând trebuie să fie înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează; să fie înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE) cu efectivele de animale sau să deţină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru păsări/familii de albine/viermi de mătase; suprafeţele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha; să exploateze/să deţină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat; să utilizeze instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice.
Potrivit procedurii de acordare a acestui sprijin, după obţinerea acordului prealabil, emis de către APIA în limita plafonului prevăzut de HG 408/2010, beneficiarii trebuie să depună la Centrele Judeţene APIA o cerere trimestrială pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferenţei de acciză. Cererea se depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea.
Reamintim că pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabileşte o acciză redusă, de 21 euro/ 1.000 litri. Diferenţa dintre acciza standard şi cea redusă se acordă ca ajutor de stat sub forma de rambursare. La finele primului semestru din acest an, APIA Brăila înregistrase 221 de cereri de subvenţie pentru o cantitate de 1,72 milioane litri.
