Apicultorii brăileni se simt mai protejați. Reguli mai stricte privind importurile de miere și produse apicole | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Apicultorii brăileni se simt mai protejați. Reguli mai stricte privind importurile de miere și produse apicole

• Comisia Europeană a propus noi schimbări privind importurile de miere și produse apicole destinate consumului uman • anul trecut, țările europene au importat peste 160.000 de tone de miere, dar au exportat cu 15,21% mai puțin • mierea importată în principal din China strică piața pentru producătorii autohtoni • ”prețuri mici și calitate slabă, dar cumpărătorii n-au de unde să știe asta, pentru că pe etichetă scrie că e 100% bio. Noi rămânem cu mierea nevândută”, se plânge un apicultor brăilean

 

Noutăți legislative pe piața de import! Mierea și produsele apicole din Uniunea Europeană vor fi mai strict reglementate din toamna acestui an, din punct de vedere al importurilor. Începând cu 30 noiembrie, la nivelul UE intră în vigoare o nouă legislație privind importurile de miere și a altor produse destinate consumului uman, care vor putea fi aduse în UE. Condiția este să fie trimise, primite/ și/ sau produse în unități înregistrate de către autoritatea competentă a țării exportatoare.

Aceste noi reglementări au în spate și o serie de rezultate ale unor acțiuni de control la mărfurile cu miere și produse apicole în timpul importului pe teritoriul UE. Potrivit Comisiei Europene (CE), la 46% dintre produsele verificate s-au constatat nereguli privind conformitatea, peste 50% dintre exportatorii din țări terțe fiind depistați cu probleme. Drept urmare, spun membrii CE, produsele verificate și descoperite cu nereguli au fost marcate ca suspecte cu privire la falsificarea mierii cu zaharuri.

Oficialii UE avertizează că astfel se va întări controlul operatorilor de piață de către țările exportatoare, pentru a îmbunătăți trasabilitatea lanțului de aprovizionare cu miere și produse apicole către piață. O schimbare mult așteptată și în rândul crescătorilor de albine din România, care nu demult semnalau în spațiul public despre pierderile pe care le au, din cauza problemei privind mierea contrafăcută care intră în țară prin importurile ucrainene scutite de taxe.

 

La Brăila sunt în evidențe peste 2.000 de familii de albine, în 113 exploatații

Crescătorii români de albine au atras atenția, în repetate rânduri, că se confruntă cu o concurență neloială pe piața comunitară a mierii, unde se vând produse cu adaos de zahăr și siropuri, ca fiind 100% naturale. ”Eu am rămas cu mierea nevândută anul trecut, din cauza importurilor de miere. Prețuri mici și calitate slabă, dar cumpărătorii nu știu asta, pentru că pe borcane scrie miere bio 100%, fără adaos de zahăr. Trebuia reglementată mai demult chestia asta cu importurile și ar mai trebui impuse și marilor retaileri niște condiții pentru ca produsele românești să aibă loc la raft. Nu să vândă mierea din China!”, spune Costin Manea, un apicultor din Brăila.

Potrivit unui raport al Eurostat, anul trecut, statele membre UE au importat 163.700 de tone de miere naturală, din țările situate în afara blocului comunitar, însumate la 359 de milioane de euro. Dacă ne uităm și la exporturi, comparația nu este însă în favoarea țărilor europene, care au exportat anul trecut sub 25.000 de tone de miere, de 146 de milioane de euro. În lipsa unei piețe bine reglementate de consum, dar și pe fondul importurilor de miere ucrainene, anul trecut, România a ocupat locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE. De altfel, tot Eurostat a mai apreciat că, în 2023, cei mai mari exportatori au fost Spania, Germania, România, Ungaria și Grecia.

În România, numărul estimat al familiilor de albine se ridică la 2,4 milioane, anul trecut crescătorii raportând o producție de aproape 30.000 de tone. Tot anul trecut, în evidențele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( DSVSA) Brăila se aflau 2.150 de familii de albine în 113 exploatații. La finele lui 2023, de aici s-a raportat o producție totală de 24,20 de tone de miere de albine, potrivit conducerii DSVSA, Peltea Costică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro