La nivel national, s-au vaccinat aproximativ 3 milioane de persoane cu risc de imbolnavire, in conditiile in care Ministerul Sanatatii Publice a pus la dispozitia populatiei un numar de 3.700.000 doze vaccin antigripal, cea mai mare cantitate achizitionata pina in prezent si care asigura vaccinarea pentru aproximativ 20% din populatia tarii.
Anual, in Uniunea Europeana se inregistreaza peste 40.000 de decese datorate gripei si complicatiilor acesteia in rindul persoanelor in virsta si al celor cu boli cronice cardiovasculare, respiratorii, diabet etc. decese care pot fi evitate daca persoanele expuse la risc crescut sint vaccinate antigripal.
Pina in prezent, in Romania nu au fost inregistrate cresteri ale numarului de cazuri de gripa si nici nu au fost depistate in circulatie tulpini de virus gripal. Cu toate acestea, avind in vedere ca in unele state ale Europei de Vest (Marea Britanie, Italia, Spania) s-au inregistrat in ultimele saptamini cresteri ale numarului de cazuri de gripa, precum si faptul ca in aceste state locuiesc temporar un numar mare de cetateni romani care au contacte cu tara, Ministerul Sanatatii Publice recomanda ca persoanele cu risc sa mearga la medicii de familie pentru a beneficia de vaccinarea antigripala gratuita.
"Deoarece vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirii prin gripa si respectiv a complicatiilor acesteia, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei care intra in categoriile cu risc, precum si populatiei generale sa se vaccineze antigripal in aceasta perioada", se precizeaza intr-un comunicat transmis de MSP.