Arierate de milioane | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Arierate de milioane

Două primării din judeţul nostru figurează pe lista neagră a ANAF cu cu restanţe mai vechi de 3 luni, însumând, potrivit situaţiei la luna ianuarie, aproape 2,7 milioane de lei. Este vorba despre primăriile Chiscani şi Cazasu, care apar în tabelul cu arieratele înregistrate de unităţile administrativ teritoriale cu 2,22 milioane lei, respectiv 0,43 milioane lei. Potrivit legislaţiei în domeniu, primăriile cu arierate mai vechi de 90 de zile riscă intrarea în criză financiară, următorul pas fiind declararea insolvenţei. Nu este şi cazul celor două UAT-uri brăilene nominalizate pe lista ANAF, ne dă asigurări conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila: "În ce priveşte Primăria de la Cazasu, aceasta a stins restanţa, context în care nu va mai apărea pe următoarea listă aferentă lunii februarie, cuprinzând UAT-urile cu arierate mai vechi de 90 de zile. În ce priveşte Primăria Chiscani, acolo este vorba despre un litigiu pe rolul instanţei în cadrul unui contract comercial al UAT respective, aşadar nu se pune problema imposibilităţii de plată", ne-a declarat şeful AJFP Brăila, Ilie Decă. 

Dacă ne raportăm la nivel regional, alături de Galaţi - o singură primărie de judeţ cu 0,13 milioane lei - stăm cel mai bine când vine vorba de arierate şi valoarea acestora. De exemplu, toate cele 6 judeţe componente ale regiunii cumulează arierate în cuantum de 101,5 milioane de lei, iar pe locul 1 este Tulcea (13 UAT-uri plus Consiliul Judeţean Tulcea) cu 50,27 milioane lei, urmat de Constanţa (31 de UAT-uri plus CJ Constanţa) - 27,23 milioane lei, judeţul Buzău (13 UAT-uri plus municipiul şi CJ Buzău) - 12,51 milioane lei şi în fine Vrancea (10 UAT-uri) cu 8,71 milioane lei.
Dacă discutăm la nivel naţional, arieratele de peste 90 de zile, cuprinse în lista aferentă lunii ianuarie, însumau peste 100 de milioane de euro, circa 560 milioane de lei. Judeţele campioane erau Vâlcea - 75,97 milioane lei, Tulcea - 50,27 milioane lei şi Hunedoara - 40,61 milioane lei.
Legiuitorul defineşte criza financiară ca fiind starea patrimoniului unităţilor administrativ teritoriale ce se confruntă cu dificultăţi financiare, prin lipsa de disponibilităţi, care conduce la neachitarea obligaţiilor de plată mai vechi de 90 de zile şi depăşesc 15% din bugetul unităţii administrativ teritoriale, precum şi neachitarea drepturilor salariale prevăzute în buget, pe o perioadă mai mare de 90 de zile de la scadenţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro