Conducerea firmei private "Ying Yang", care asigura controlul biletelor pe mijloacele de transport in comun, sustine ca angajatii sai sint supusi zilnic injuriilor, amenintarilor si chiar diverselor agresiuni fizice. Pentru ca se intimpla des ca unii dintre calatori sa reactioneze violent, cind li se cere biletul, controloarele sint intotdeauna insotite de doi agenti de ordine, dintre care multi sint fosti sportivi. Muschii acestora nu-i impresioneaza insa intotdeauna pe calatorii fraudulosi, care nu se feresc sa scoata cutitul sau ditamai sabia, pe post de legitimatie de calatorie. Cel mai des, indivizii se dau insa viteji in fata controloarelor, pe care le ameninta ca le vor spinteca, drept pedeapsa ca au indraznit sa-i deranjeze.
"Am fost amenintata, avertizata, ca ma taie, ca ma asteapta seara, cind plec acasa de la serviciu, ca ma omoara, imi ia gitul. Iau foarte in serios aceste amenintari, pentru ca nu este de joaca. Se intimpla sa ma ameninte cu o arma alba chiar in mijlocul de transport, de fata cu lumea. Ultima data, un individ a scos cutterul, cind l-am intrebat de bilet si mi-a spus ca imi ia gitul. Noroc ca au intervenit colegii mei, agentii de ordine. Cind merg acasa seara, imi este teama, mai ales la schimbul doi, stiind ca sint amenintata, imi este teama si de umbra mea. Am fost injurata, insultata, imbrincita in nenumarate rinduri".
"Gasim la calatori cutite, bite si tot felul de asemenea lucruri, cu care sintem amenintati si chiar uneori sintem loviti atit noi, cit si controloarele. Indivizii respectivi le spun ca le taie, ca le prind seara cind pleaca de la munca. Este normal ca le e frica, si daca nu am fi noi, agentii, sa le protejam, dinsele ar fi brutalizate" , ne-a spus Marius Marcel Banu, agent de ordine (foto 2)
"Am strins, in timp, un adevarat arsenal de arme albe si obiecte contondente"
Patronul firmei de control, Cornel Musat, ne-a declarat ca incearca sa angajeze ca oameni de ordine barbati cu constitutie atletica, evetual fosti sportivi, care sa poata face fata acestor amenintari sau posibilelor atacuri. "Este un fenomen am putea spune obisnuit, ca oamenii nostri sa fie amenintati si, uneori, chiar loviti - desi, teoretic, nu este deloc normal ca oamenii sa se comporte in acest mod, cind li se verifica biletele sau legitimatiile de calatorie. Cel mai des sint agresate verbal si fizic controloarele, pentru ca, fiind femei, indivizii acestia au mai mult curaj sa se dea tari. De aceea, am si stabilit ca fiecare controloare sa fie insotita de agenti de ordine, care sa o protejeze. De la calatorii scandalagii care ne-au atacat, intr-un fel sau altul, am strins, in timp, un adevarat arsenal de arme albe si obiecte contondente, incepind cu cutite, pumnale si chiar sabii. Unii fac scandal si scot cutitul chiar in mijlocul de transport in comun. Altii stau linistiti in autobuz sau tramvai, dar in momentul in care ii dam jos, se transforma radical, din oameni docili unii devin adevarate fiare, imping, bruscheaza, scot de pe nicaieri tot felul de arme, de sisuri, de pumnale, de rozete, tot felul de chestii din astea. Daca nu se intimpla asta pe moment, dau telefoane, cit sint la dispecerat, pina li se aplica amenda si vin din afara, vin patru-cinci indivizi cu masini, cu bite si cu cutite, si fac scandal sau ameninta ca o asteapta pe controloarea respectiva la iesirea din tura si o bat. Am ajuns in situatia ca, pentru a le proteja pe controloare, sa le conducem acasa, seara, cu masina firmei", ne-a declarat Cornel Musat, patronul firmei respective.
Calatorii vad ce se intimpla, dar nu au nici unul curajul sa intervina.
"Sint asemenea indivizi, cel mai des tineri cu figuri de-astea dubioase, dar nu poti sa le spui nimic, ca se reped la noi si ajungi de te urmareste si te si bate, nu se stie ce se intimpla, asa ca mai bine taci si-ti vezi de drum", ne-a spus un calator.
Atunci cind nu reusesc sa faca fata asaltului agresorilor, controlorii cer intariri de la Politie sau de la Jandarmerie.