Astronomii au privit dincolo de „capătul" cunoscut al Universului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Astronomii au privit dincolo de „capătul" cunoscut al Universului

O echipă de astronomi a descoperit prin intermediul a două telescoape NASA, WISE şi Spitzer, o aglomerare de galaxii extraordinar de îndepărtată, aflată la 8,5 miliarde de ani lumină distanţă şi care reprezintă cea mai îndepărtată structură cosmică observată în istoria astronomiei, informează agerpres.ro.

Telescoapele WISE şi Spitzer

Acest roi galactic cuprinde mii de galaxii, iar fiecare galaxie este formată la rândul ei din miliarde de stele. Galaxiile mai apropiate din acest roi sunt mai vechi şi mai mari decât celelalte (din roi), fiind rezultatul unor procese de canibalism galactic - de-a lungul timpului au înglobat galaxiile mai mici aflate în apropiere.
Cele două telescoape, WISE şi Spitzer funcţionează în tandem pentru acest gen de observaţii. În timp ce WISE oferă o perspectivă de ansamblu asupra profunzimilor în spaţiu-timp ale Universului, telescopul Spitzer îi ajută pe astronomi să localizeze cu mai mare acurateţe cele mai îndepărtate structuri cosmice.
„Doar datorită combinării datelor adunate de telescoapele Spitzer şi WISE am putut realiza această descoperire", a comentat Anthony Gonzalez, astronom de la Universitatea din Florida. Uriaşul roi galactic a primit denumirea „Massive Overdense Object" (MOO) J1142Â1527, iar cum lumina radiată de acest roi galactic are nevoie de 8,5 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ, descoperirea sa oferă o fereastră înapoi în timp spre o perioadă în care Universul era relativ tânăr, având doar aproximativ 5,5 miliarde de ani.

Importanţa pentru lumea ştiinţei

Descoperirea acestui roi galactic îi poate ajuta pe astronomi şi pe astrofizicieni să înţeleagă mai multe despre modul în care a evoluat Universul. „Pornind de la înţelegerea noastră cu privire la modul în care roiurile galactice s-au dezvoltat încă de la începuturile Universului, putem trage concluzia că acest roi este unul dintre cele mai masive cinci astfel de structuri galactice din acea perioadă a Universului", a comentat şi Peter Eisenhardt, membru al echipei WISE de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.
„Odată ce vom descoperi mai multe astfel de roiuri galactice ultra-masive, vom putea studia modul în care galaxiile au evoluat în aceste medii extreme", a mai precizat şi Anthony Gonzalez. Studiul despre acest roi galactic a fost publicat în ultimul număr al revistei Astrophysical Journal Letters.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro