Atac de panică la Șantierul Naval | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Atac de panică la Șantierul Naval

• vineri, 2 august, reprezentanții Vard Shipyard Romania SA - punct de lucru Brăila au sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă în legătură cu un eveniment • un muncitor a fost transportat cu ambulanța la spital, după ce a suferit un atac de panică pe când încerca să stingă un incendiu izbucnit la o navă • angajatorul efectuează cercetări, potrivit legii, urmând ca acestea să fie comunicate ITM

 

Un nou eveniment nedorit a fost înregistrat, săptămâna trecută, la Șantierul Naval și raportat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, potrivit legii, în mai puțin de 24 de ore de la producere. Respectivul incident este cercetat în prezent de către angajator, urmând ca dosarul de cercetare să primească avizul ITM Brăila.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, în ziua de vineri, 2 august, reprezentanții Vard Shipyard Romania SA - Punct de lucru Brăila au sesizat inspectorii de muncă pentru a le comunica faptul că, în aceeași zi, un muncitor a suferit un atac de panică pe când încerca să stingă un incendiu izbucnit la o navă aflată în perimetrul șantierului. Ulterior, muncitorul a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila, pentru îngrijiri medicale. Potrivit acelorași surse, angajatorul urmează să întocmească un dosar de cercetare referitor la eveniment și să-l depună la ITM Brăila, spre avizare. Nefiind vorba de un accident de muncă grav, nu a fost necesară deplasarea reprezentanților ITM la fața locului.

Este demn de menționat faptul că, în accepțiunea Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă (SSM), „evenimentul reprezintă accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situația de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulație, în condițiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum și cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune”. Angajatorul este obligat să comunice orice eveniment, de îndată, inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, chiar dacă lucrătorul a suferit leziuni ușoare care au necesitat doar îngrijiri medicale. Incapacitatea temporară de muncă trebuie să fie dovedită prin certificat de concediu medical, iar îngrijirile medicale de urgență sunt finalizate prin documente medicale eliberate de UPU. De asemenea, cercetarea evenimentelor este obligatorie și se face imediat după comunicare.

În situația evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă, (indiferent dacă este mai mică de 3 zile calendaristice) cercetarea se efectuează de către angajatorul la care s-a produs evenimentul. În funcție de concluziile cercetării, se va stabili caracterul accidentului, care poate fi „de muncă” sau „în afara muncii”. Dosarul de cercetare, întocmit de comisia numită de către angajator, se înaintează pentru verificare și avizare la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării.

 

În ultimii ani, au fost înregistrate mai multe accidente de muncă la Șantierul Naval

Reamintim că la Șantierul Naval Brăila au mai fost înregistrate evenimente nedorite în care au fost implicați muncitori, inclusiv accidente colective de muncă, unele mai recente, altele mai vechi. Cel mai grav a fost cel din 1 septembrie 2005, când doi muncitori au ars de vii în timp ce efectuau lucrări cu flacără oxiacetilenică sub puntea unui doc plutitor aflat la reparații. Ionel Anton, de 35 ani, salariat al „Braila Ship Repair” și Niculai Dicianu, 45 ani, angajat la societatea „Danubiana” SRL, se aflau în compartimentul pompei de incendiu, la 8,5 metri sub puntea superioară a unui doc plutitor și efectuau o lucrare de demontare a unei valvule, folosind pentru aceasta un aparat de tăiere cu flacără oxiacetilenică. La un moment dat, s-a produs aprinderea echipamentului de lucru al celor doi muncitori. Aceștia au reușit să iasă singuri din compartimentul în care lucrau, echipamentul de lucru fiind stins de colegii aflați în preajmă. Cei doi muncitori au fost transportați imediat la Spitalul Județean de Urgență Brăila - Corp B cu arsuri de gradele III și IV pe 80-90% din suprafața corpului. Ulterior au fost transferați la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri București, unde au decedat în cursul dimineții de 2 septembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro