Fosta groapa de gunoi ilegala amenajata pe banii concesionarului
Liviu Dobrota a precizat ca terenul respectiv, concesionat pe 49 de ani, era de fapt folosit de catre localnici drept groapa de gunoi sau pentru extragerea pamintului pentru confectionarea chirpicilor: "Era absolut ingrozitor. Gunoi de toate felurile, animale moarte, nici nu iti trecea prin minte ce putea sa fie acolo. Mai mult, exista pericolul de accidentare sau mai grav, pentru ca erau sapate gropi si adevarate grote prin pamint, de unde se extrasese lut. Desi noi il concesionasem, oamenii ne ignorau si veneau in continuare sa arunce gunoiul pe terenul nostru. A trebuit sa il imprejmuim pe tot cu gard turnat in beton, pentru a nu fi furat, si a trebuit sa caram tot gunoiul acela, pe banii nostri, la gropile autorizate. In ceea ce priveste gropile respective, am chemat un specialist care ne-a explicat ca ar costa enorm daca am incerca sa le astupam, si ca mai bine le-am unifica si le-am umple cu apa. Asa am realizat doua iazuri. Totodata, am inceput sa plantam copaci, in jur de 300, pentru umbra si pentru a stabiliza terenul". Acesta a mai adaugat ca, in plus, a mai amenajat si drumul de acces pe suprafata de 500 mp si s-a realizat alimentarea cu apa si energie electrica.
Piedici puse de catre consiliul local
Liviu Dobrota ne-a explicat cum i-a venit ideea amenajarii piscicole a zonei: "In contextul in care terenul e amplasat foarte aproape de Dunare, am zis ca trebuie sa profitam si sa mergem pe ideea de dezvoltare a activitatii de pescuit sportiv in zona. Am obtinut de la CJ si toate institutiile abilitate toate avizele necesare, si am mai solicitat CL Gropeni concesionarea a inca 25 ha, amplasate linga zona in care ar trebui sa construim campingul. Acum, terenul acela este pirloaga, dar dorim sa il inundam controlat, pentru a crea diferite balti si sa crestem si puietul acolo". Liviu Dobrota ne-a povestit ca la solicitarea societatii sale de concesionare a terenului de 25 de ha, CL Gropeni a decis ca acest lucru sa se faca numai pe 5 ani si sa se plateasca 60 de milioane de lei vechi pe an pentru el: "Dar e strigator la cer. In afara de faptul ca programele europene cer concesionarea pe minim 7 ani, iar pentru terenurile piscicole pentru minim 15, redeventa e enorma. Le-am explicat acest lucru, dar lipsa lor de reactie am interpretat-o drept o piedica de a accede la fondurile europene. Mai mult de atit, nu am inteles opozitia unor consilieri locali fata de tendinta de dezvoltare a activitatilor in mediu rural, de sustinere a tinerilor ce fac o investitie in acest sens, a atragerii fortei de munca locale, cit si colectarea de taxe si impozite la bugetul local", a declarat indignat tinarul inginer. Dobrota ne-a mai explicat ca piedici din partea consilierilor locali a intimpinat si atunci cind a dorit sa mai concesioneze si restul de camere din blocul din localitate. "Primele apartamente le-am cumparat cu 25 de milioane fiecare, in 2001, si acum ne-au cerut 1,5 euro mp, pe niste cocini. Acum sintem in faza de a licita din nou pentru acest spatiu. Va dati seama ca fiind in centrul comunei le-am amenaja modern si ar da un alt aspect", a explicat Dobrota. Acesta a mai adaugat ca in afara piedicilor puse de CL Gropeni, in privinta celor 25 de ha, pe care intr-un final a reusit sa le concesioneze pe 25 de ani, dar pentru a caror redeventa se judeca in acest moment, mai are si alte probleme: "Pentru ca ne-au intirziat cu aceasta concesiune foarte mult, ne-au expirat toate avizele. Proiectul trebuia depus la Agentia “Sapard” Constanta pe 31.07.2007 si nu am mai avut cum. Intre timp, am reusit sa obtinem alt termen, dar problema e alta. Pentru terenul pe care l-am concesionat prima data, cel de 11.944 mp, destinat construirii campingului, se solicita statutul juridic si situatia in Planul Urbanistic General. Pentru a putea construi pe el trebuie trecut ca teren curti constructii. Dar el figureaza ca teren arabil, extravilan, desi era folosit pe post de groapa de gunoi". Dobrota a precizat ca a solicitat trecerea terenului respectiv in intravilan, deoarece pe el se va construi un obiectiv economic benefic comunei, dar ca i s-a raspuns ca ar fi trebuit ca atunci cind s-a facut PUG-ul comunei, sa fi solicitat acest lucru.
Consiliul local doreste sa faca treaba pe banii investitorilor
"Dar noi nu am stiut, oricum nu ne-a intrebat nimeni. In plus, in contractul de concesiune, noi trecuseram “teren constructii de utilitate publica”, deci exista un motiv in plus sa fie trecut ca teren pentru constructii. Am si adus acest lucru la cunostinta CL si le-am adus si un model din alt judet. De altfel, in toata tara s-a procedat astfel, numai ei nu vor. Adica se poate, dar ma costa 300 de milioane de lei vechi. In toata tara, astea s-au facut platind numai actele respective, adica vreo 30 de milioane in total, numai aici imi cer 300 de milioane. Nu se poate asa ceva".
Liviu Dobrota a mai adaugat ca nu intelege atitudinea consilierilor in contextul in care afacerea pe care doreste sa o porneasca ar crea, pentru inceput, in jur de 20 de locuri de munca legale si ar aduce turisti de week-end in localitate.
"Nu le-am pus bete in roate, ci chiar i-am favorizat"
Am incercat sa aflam si punctul de vedere al primarului din Gropeni, PD-istul Stan Malinche, referitor la lucrurile reclamate de catre Dobrota, insa acesta a tinut sa precizeze ca, din motive obiective, nu doreste sa se amestece in aceasta problema. Primarul comunei Gropeni a explicat ca nu este cea mai competenta autoritate care sa ii dea raspunsuri inginerului si ca membrii consiliului local ar trebuie sa faca acest lucru, deoarece decizia le apartine. Sub protectia anonimatului, o parte din consilieri au declarat ca au ajutat cit de mult s-a putut acest investitor pentru a porni o afacere in zona, dar li se pare ca pretentiile acestuia sint exagerate. Consilierii ne-au mai explicat si ca, atita timp cit sint alesi sa reprezinte interesele satenilor - iar acestia nu vad cu ochi tocmai buni faptul ca Dobrota a tot beneficiat de ajutor din partea Primariei, ba, i-a si lasat fara jumatate din pasune - trebuie sa tina cont si de parerea lor. In plus, consilierii spun ca s-au purtat absolut echitabil cu familia Dobrota si ca, departe de a le pune bete in roate, au fost chiar favorizati fata de alti posibili investitori. "Nu inteleg de ce tot trebuie sa dam familiei Dobrota diferite lucruri si de ce vor ei sa rezolve unele probleme pe banii Primariei. Nu e corect. Le-am tot dat, au tot concesionat, au fost chiar favorizati as putea spune, ca am zis ca ei chiar vor sa faca ceva... Dar prea exagereaza. La licitatia pentru camerele din blocul din sat nici macar nu participasera si deja contestau pretul. Pai, in ce calitate? Si doar nu am cerut mai mult decit era corect... Era pretul pietei. Nu mi se pare corect sa faca acuzatii de acest gen, cind Primaria si consilierii au fost de buna credinta si i-au tot ajutat", a precizat viceprimarul Angheluta Bradau. Acesta a mai adaugat ca oricum, CL a suparat foarte multi oameni atunci cind a concesionat o parte din islaz lui Dobrota, pentru ca acesta a interzis pasunatul acolo, desi nu a facut, deocamdata, nici o investitie. La rindul sau, consilierul PNL Tudor Gurgu, s-a aratat indignat de acuzatiile care se aduc CL Gropeni si a tinut sa mentioneze: "Noi am vrut mereu sa ii sprijinim, pentru ca au zis ca vor sa faca investitii. Cu un an inainte de a li se concesiona o parte importanta din islaz, venisera alti oameni de afaceri interesati si nu le-am dat nimic. Si cum pot ei ca, dupa ce le-am dat atitea, sa spuna ca le punem bete in roate. Nu se poate asa ceva".