Autoritatile din Braila si Galati s-au intilnit din nou, degeaba | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Autoritatile din Braila si Galati s-au intilnit din nou, degeaba

O noua intilnire ratata, intre autoritatile din Braila si Galati, pe tema mult doritei, dar niciodata infaptuitei colaborari intre cele doua judete. Initiativa acestei reuniuni i-a apartinut presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, care a invitat, alaturi de autoritatile din judetul vecin, oameni de afaceri, reprezentanti ai Camerelor de Comert si presa locala. Interesant este ca prezenta ziaristilor la discutii l-a deranjat pe prefectul Galatiului, Mihai Capra, care a opinat ca nu este cazul ca la astfel de negocieri sa fie prezenta mass-media. Stancu a explicat ca nu au inceput nici un fel de negocieri deocamdata si ca i s-a parut important ca autoritatile sa dea dovada de transparenta si sa se vada cine doreste colaborarea si cine nu.
Primii care au luat cuvintul au fost reprezentantii comunitatii de afaceri, care au declarat de la bun inceput ca sint extrem de interesati sa investeasca in zona, cu conditia sa stie exact care sint proiectele concrete ale autoritatilor, iar regimul juridic al terenului sa fie foarte clar, ca sa nu se trezeasca peste un an sau doi ca avizele si autorizatiile emise pentru constructiile lor nu mai sint valabile. Directorul Gabriel Ioan, din cadrul CJ Braila, a prezentat in fata participantilor proiectul propus de institutia sa pentru viitorul pol de crestere economica, explicind ca zona Braila - Galati are ca atu apropierea dintre cele doua orase, comparativ cu alti poli de crestere economica din tara, precum si faptul ca impreuna formeaza cea mai mare aglomerare urbana, la nivel national, pe un asemenea tip de proiect. Ioan a mai spus ca, in opinia CJ Braila, se poate initia un model de dezvoltare multipolar, in care cele doua orase, ca poli de crestere, sa-si pastreze individualitatea. De asemenea, unii oameni de afaceri au propus sa se aiba in vedere nu doar ridicarea de magazine si mall-uri, in zona respectiva , ci si o parte de productie - evident, una nepoluanta.
Presedintele Stancu a confirmat ca se vor infiinta zone comerciale, industriale, insa cel mai important este sa existe infrastructura necesara. El a explicat ca trebuie schimbata destinatia celor 1000 de hectare pe care se ridica acum cartierul Siret, iar asta se poate face numai daca cele doua judete ajung la un acord: "Noi am primit raspunsul MIRA, vi l-am dat si dumneavoastra in copie, nu pot exista doua legi in Romania, nu e decit una, si nu exista lege de Braila si lege de Galati. Aici, pe partea de acte de stare civila si autorizatii de constructie, nu avem ce negocia cu dumneavoastra. Se discuta insa acum ce construim pe mia de hectare si se comenteaza ca un centru comercial este de utilitate publica. Eu spun ca nu este si atit timp cit voi fi eu pe scaunul acesta de presedinte al CJ, nu pot interpreta altfel legea si HG 512. Dar daca dintr-o discutie comuna cu reprezentantii administratiei de la Galati ajungem la un numitor comun, lucrurile se schimba. Eu propun urmatorul lucru: dam in doua cele 1000 de hectare, 500 de hectare ajung la Braila, facem un protocol comun, ajungem cu el la Guvern si spunem “noi ne-am hotarit sa dam si alte destinatii acestui teren, in afara de cel stabilit prin HG 512, acela de locuinte sociale”. Altfel, nici Braila n-o sa lase de la ea, nici Galatiul n-o sa lase, si o sa stam sa ne uitam unii la altii, ca nu avem nimic!".

"Tot ce ati construit in cartierul Siret, inclusiv utilitatile, ati construit ilegal!"

Primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a declarat ca la nivelul intregii tari sint mari probleme cu zonele metropolitane si nicaieri nu s-a reusit realizarea in fapt a unei astfel de zone. Nicolae a mai spus ca, in opinia sa, discutiile ar fi trebuit sa porneasca de la statutul zonei metropolitane, asa cum s-a semnat protocolul intre cele doua judete, in trecut: "Ar trebui sa avem facut planul de urbanism, deoarece daca acolo apare ca aceste blocuri facute pentru tineri nu-si mai au rostul in cartierul Siret, nu mai discutam. Trebuie sa-l analizam in comun si trebuie facuta o lege a zonelor metropolitane in amanunt, ca sa fie clar ce face fiecare. Sint adeptul unei zone metropolitane care sa fie independenta. Pozitia CLM Galati este una constructiva si noi am bagat 20 de milioane de euro pentru utilitati acolo, sintem hotariti sa facem treaba in cartierul respectiv. Nu sint de acord ca acolo sa facem industrie poluanta, asta s-a stabilit de la bun inceput".
Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a fost de parere ca propunerea lui Stancu, de impartire a celor 1.000 de ha intre cele doua judete este hazardata, mai ales ca Galatiul nu cistiga nimic acceptind acest transfer: "E buna aceasta intilnire, dar pentru inceput va trebui sa clarificam o data pentru totdeauna natura relatiei dintre Galati si Braila pe ceea ce inseamna mia de hectare. Altfel, e ca si cum am pune carul inaintea boilor. De asemenea, trebuie sa gasim forma juridica a acestei asociatii, ca sa fie totul clar. In ce priveste propunerea domnului presedinte, prima intrebare care-ti vine pe limba, cind iti spune cineva: “da-mi 500 de hectare!”, este “ bine, iti dau, dar eu ce cistig?”. "Pai cistigati restul de 500! Si va dam dreptul de a construi pe aceste 500 de hectare", i-a raspuns prompt, Stancu. "Nu, nu se poate pune problema asa, proprietatea asupra celor 1000 de hectare nu o discutam, discutam doar dreptul de administrare, nu? Ginditi-va ca noi ne ducem la consilieri si le spunem “Mai fratilor, ne cer 500 de hectare!”, iar ei o sa ne intrebe ce primesc galatenii in schimb. Si noi ce spunem? Iar pina la urma, orice proprietar, in Romania, are dreptul de a construi pe proprietatea lui, nu?", a mai spus Capra. "Da, aveti dreptul sa construiti in limitele HG 512, adica numai locuinte sociale!", a venit replica presedintelui CJ. "Daca o luam asa, putem sa discutam din istorie si sa ne intrebam ce am cistigat noi, cind v-am dat cele 1000 de hectare.Cred ca nu este cazul sa abordam problema in acest fel! Interesul nostru este sa fim cooperanti in ceea ce priveste cartierul Siret si sa ajungem la intelegere, pentru ca altfel, noi ne judecam prin instante, iar altii ne-o iau inainte!", a spus si prefectul Brailei, Mihaela Marcu. "Daca vreti sa fiu rautacios, domnule prefect Capra, vreau sa va spun ca tot ce ati construit in cartierul Siret, inclusiv utilitatile, ati construit ilegal!", a concluzionat Stancu.

"Daca tot vorbim sa facem o chestie comuna, ce importanta mai are daca este in curtea mea sau in curtea ta?"

Vicepresedintele CJ Galati, Eugen Chebac, a comentat, la rindul sau: "Domnule, daca tot vorbim sa facem o chestie comuna, ce importanta mai are daca este in curtea mea sau in curtea ta? E un interes comun, deci ce mai discutam despre cine da autorizatiile si avizele de constructie?". Intrebarea l-a iritat pe Stancu, facindu-l sa rabufneasca: "Cum poti sa pui in discutie cine elibereaza autorizatiile, cind avem text de lege clar pe aceasta tema?!".
In ceea ce-l priveste, primarul Brailei, Constantin Cibu, a marturisit deschis ca se implica in problema polului de crestere dintr-un singur motiv, cel al posibilelor finantari externe, pentru ca altfel nu l-ar interesa de nici un fel colaborarea Braila-Galati: "Va spun sincer, pe mine nu m-ar interesa aceasta zona metropolitana sau cum s-o numi, daca n-ar fi accesarea acestor fonduri internationale. In zona asta metropolitana, de fapt, Braila pune la dispozitie terenul, iar unii vin cu sfaturile. Asa ceva nu ma intereseaza. Asta e parerea mea, ca primar. Singurul lucru care ma indeamna sa merg inainte este posibilitatea de accesare a acestor proiecte de anvergura. Noi sa dam la o parte cearta cu ANL-urile, sa accesam fonduri pentru drumuri, pentru utilitati, pentru cladiri de utilitate sociala, iar restul este treaba investitorilor. Noi, Braila, sa impartim cistigurile cu altul, care nu vine cu nimic, asta este zona metropolitana!".
In final, s-a stabilit ca CJ Braila sa transmita Prefecturii Galati proiectul pe care l-a intocmit pentru polul de crestere, iar vecinii de peste Siret sa faca propriile observatii, urmind ca acestea sa fie discutate intr-o alta intilnire, care va avea loc la Galati. Dupa reactia de ieri a prefectului Capra, este de asteptat ca aceasta viitoare intilnire sa aiba loc cu usile inchise.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro