Razboi intre unii primari si directorii scolilor din localitati
In general, nelamuririle prefectului Mitroi s-au legat de faptul ca exista bani, dar acestia nu au fost ceruti pentru realizarea sau continuarea lucrarilor. Daca in unele cazuri primarii s-au multumit sa dea din umeri si sa spuna ca pur si simplu acum s-au apucat de treaba, in altele, acestia au acuzat directorii de scoli din comuna ca nu ii informeaza despre ce anume solicita de la ISJ si ca nici nu se implica in proiectele respective. Primarul comunei Dudesti a explicat la un moment dat: "Eu nu am solicitat nimic pentru ca directorul scolii a zis ca ISJ face licitatia pentru lucrari", lucru negat de inspectorul scolar general, Lilliana Tudoran. La rindul sau, Mihai Ruse, primarul comunei Maxineni, a tinut chiar sa precizeze ca nu i se pare corect ca primarii sa fie mereu trasi la raspundere pentru neglijenta directorilor: "Primarul e ordonator principal de credite. Dar directorii sint ordonatori secundari. Pe ei trebuie sa ii intereseze in mod direct finalitatea lucrarii. Nu primarul e de vina mereu". Alti primari s-au plins de faptul ca directorii se comporta de parca ar fi proprietarii scolilor respective si ca si contabilii unitatilor de invatamint le fac zile fripte. Enervat de plingerile venite din sala, prefectul Mitroi a dispus inspectorului scolar general Lilliana Tudoran, sa nu mai primeasca nici o solicitare de finantare pentru diferite obiective de investitii in scoli, daca acestea nu sint contrasemnate de primarul respectiv: "Pai si noi ce sa va facem? Luati masuri impotriva lor. Daca nu colaboreaza si fac ce vor ei, aveti posibilitatea sa ii sanctionati la salariu, ca doar salariile vin de la bugetul de stat, dar prin cel al primariilor. Si pe contabili la fel. Trebuie sa colaborati, sa va puneti de acord. ISJ sa nu mai primeasca nimic legat de acest subiect daca nu e contrasemnat de primar".
Atentie la grupurile sanitare!
Totodata, Mitroi i-a indemnat pe primari sa solicite ISJ, care sa transmita mai departe ministerului, orice modificari ale legii considerate de ei necesare pentru a mai elimina din problemele care apar la intreaga procedura ce tine de alocarea de fonduri pentru reabilitarea si construirea unitatilor de invatamint.
In cadrul aceleiasi sedinte, directorul interimar al Autoritatii de Sanatate Publica, Delia Risnoveanu, a tinut sa le atraga atentia primarilor asupra grupurilor sanitare, pentru ca autorizarea sanitara a scolilor depinde in mare masura de acest lucru: "Aveti grija ce anume declarati cind va referiti la grupurile sanitare. Dvs. nu ne trimiteti numarul de elevi, pe sexe, pe grupe de virsta, cite grupuri sanitare faceti, tot pe sexe. Si pentru ca nu ne dati datele complete, noi va trimitem inapoi documentatia, sa o refaceti si totul dureaza. Uitati-va la prevederile legale sa vedeti, la numarul de elevi, cite grupuri sanitare ar trebui sa aveti, ca sa stiti. De asemenea, daca aveti conducta cu apa la poarta scolii, dar nu trageti si in scoala, iarasi nu primiti autorizatie sanitara. Astea sint regulile".