Autoritatile locale nu sint in stare sa cheltuie asa cum trebuie banii dati de Guvern | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Autoritatile locale nu sint in stare sa cheltuie asa cum trebuie banii dati de Guvern

Inceperea anului scolar va gasi aproape jumatate din scolile din judet in stadiul de santier. Asta in cazurile mai fericite. In altele, copiii vor mai avea ceva timp de asteptat pina vor putea invata intr-o scoala macar autorizata sanitar - adica cu grupuri sanitare in incinta scolii si cu apa potabila. Surprinzator, problema nu o reprezinta lipsa banilor, care, de aceasta data sint, ci incapacitatea celor insarcinati cu acest lucru de a-i cheltui asa cum trebuie. Primarii si directorii de scoli arunca vina de la unul la altul pentru faptul ca proiectele, studiile de fezabilitate, licitatiile si tot ce mai trebuie pentru a realiza o investitie nu au fost gata la timp. In unele localitati, putine ce-i drept, lucrurile se fac inca dupa ureche, desi cei de acolo pot solicita oricind ajutorul Prefecturii sau Consiliului Judetean. Mai grav e cazul acelor localitati care au primit niste sume inca din martie sa realizeze diferite lucrari la scoli si care nici pina acum nu s-au apucat de treaba sau sint de abia la faza de proiect sau licitatie. Toate acestea au fost reprosate ieri primarilor prezenti la intrunirea cu prefectul Nicolae Mitroi si cu subprefectii Dan Popa si Mircea Fudulaiche. Acestia au dorit sa stie gradul de pregatire al unitatilor de invatamint pentru inceperea anului scolar. Din nefericire, in unele cazuri, primarii nici macar nu au fost prezenti la intrunire, trimitind in locul lor niste functionari care nu prea stiau ce sa raspunda, cum s-a intimplat in cazul orasului Ianca. In rest, in vreme ce unele comune au raportat ca totul va fi gata pina pe 15 septembrie, altele, cum ar fi Faurei, Insuratei, Bertesti sau Tichilesti au vehiculat termene ce corespundeau sfirsitului lunii octombrie. Au fost insa si localitati care au explicat ca de abia acum sint la faza de proiect a reabilitarii unitatilor scolare sau la cea de construire a unor spatii noi, asa cum au facut Ciresu sau Dudesti. Altele, precum Racovita, Gemenele sau Gradistea, s-au prezentat mult mai bine, fiind pregatite sa intimpine scolarii in conditii optime. In rest, lucrarile sint in plina derulare iar primarii spera ca pina la sfirsitul anului sa fie terminate.

Razboi intre unii primari si directorii scolilor din localitati

In general, nelamuririle prefectului Mitroi s-au legat de faptul ca exista bani, dar acestia nu au fost ceruti pentru realizarea sau continuarea lucrarilor. Daca in unele cazuri primarii s-au multumit sa dea din umeri si sa spuna ca pur si simplu acum s-au apucat de treaba, in altele, acestia au acuzat directorii de scoli din comuna ca nu ii informeaza despre ce anume solicita de la ISJ si ca nici nu se implica in proiectele respective. Primarul comunei Dudesti a explicat la un moment dat: "Eu nu am solicitat nimic pentru ca directorul scolii a zis ca ISJ face licitatia pentru lucrari", lucru negat de inspectorul scolar general, Lilliana Tudoran. La rindul sau, Mihai Ruse, primarul comunei Maxineni, a tinut chiar sa precizeze ca nu i se pare corect ca primarii sa fie mereu trasi la raspundere pentru neglijenta directorilor: "Primarul e ordonator principal de credite. Dar directorii sint ordonatori secundari. Pe ei trebuie sa ii intereseze in mod direct finalitatea lucrarii. Nu primarul e de vina mereu". Alti primari s-au plins de faptul ca directorii se comporta de parca ar fi proprietarii scolilor respective si ca si contabilii unitatilor de invatamint le fac zile fripte. Enervat de plingerile venite din sala, prefectul Mitroi a dispus inspectorului scolar general Lilliana Tudoran, sa nu mai primeasca nici o solicitare de finantare pentru diferite obiective de investitii in scoli, daca acestea nu sint contrasemnate de primarul respectiv: "Pai si noi ce sa va facem? Luati masuri impotriva lor. Daca nu colaboreaza si fac ce vor ei, aveti posibilitatea sa ii sanctionati la salariu, ca doar salariile vin de la bugetul de stat, dar prin cel al primariilor. Si pe contabili la fel. Trebuie sa colaborati, sa va puneti de acord. ISJ sa nu mai primeasca nimic legat de acest subiect daca nu e contrasemnat de primar".

Atentie la grupurile sanitare!

Totodata, Mitroi i-a indemnat pe primari sa solicite ISJ, care sa transmita mai departe ministerului, orice modificari ale legii considerate de ei necesare pentru a mai elimina din problemele care apar la intreaga procedura ce tine de alocarea de fonduri pentru reabilitarea si construirea unitatilor de invatamint.
In cadrul aceleiasi sedinte, directorul interimar al Autoritatii de Sanatate Publica, Delia Risnoveanu, a tinut sa le atraga atentia primarilor asupra grupurilor sanitare, pentru ca autorizarea sanitara a scolilor depinde in mare masura de acest lucru: "Aveti grija ce anume declarati cind va referiti la grupurile sanitare. Dvs. nu ne trimiteti numarul de elevi, pe sexe, pe grupe de virsta, cite grupuri sanitare faceti, tot pe sexe. Si pentru ca nu ne dati datele complete, noi va trimitem inapoi documentatia, sa o refaceti si totul dureaza. Uitati-va la prevederile legale sa vedeti, la numarul de elevi, cite grupuri sanitare ar trebui sa aveti, ca sa stiti. De asemenea, daca aveti conducta cu apa la poarta scolii, dar nu trageti si in scoala, iarasi nu primiti autorizatie sanitara. Astea sint regulile".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro