Bacalaureatul în noua formulă, apreciat de candidaţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bacalaureatul în noua formulă, apreciat de candidaţi

Ieri, în licee s-a desfăşurat cea de-a doua zi de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română. Coordonatele acestei zile au fost aceleaşi ca în prima: subiectele au fost transmise la timp, au fost listate atunci când a trebuit, iar la ora 9.00 a început evaluarea aşa cum era prevăzut. Nu au fost înregistrate situaţii speciale, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu. După prima zi de examinare, 135 de candidaţi au fost apreciaţi ca având competenţe medii de comunicare, adică 11% din totalul candidaţilor evaluaţi în prima zi, alţi 337 au fost apreciaţi ca fiind comunicatori avansaţi, iar 766 comunicatori experimentaţi. La Liceul "Cerna" niciun candidat de ieri nu a fost considerat comunicator mediu. "Candidaţii au intrat în atmosfera de examen, s-au prezentat foarte bine, chiar dacă au mai avut emoţii. Nu am avut nicio problemă nici cu ceilalţi elevi, am făcut un orar special şi am rezolvat toate problemele. Din punctul meu de vedere însă este o problemă cu consumabilele, în două zile am terminat un top şi jumătate pentru subiecte", a precizat directorul Liceului "Cerna", prof. Doiniţa Bunea. Nici la Colegiul Economic "Ion Ghica" nu au fost probleme, însă 20 dintre candidaţi au primit totuşi calificativul de comunicatori medii. "Nu am avut niciun fel de probleme, totul a decurs aşa cum trebuia, deşi elevii au fost foarte emoţionaţi. Din păcate, avem un elev absent, care cu doar trei zile înainte de examen şi-a descoperit o boală foate rară, dar am discutat cu mătuşa lui şi la sesiunea de restanţe din iunie va putea să susţină proba", a spus directorul Andrei Puia. Astăzi, mai sunt probe în doar 14 licee, în restul şcolilor fiind finalizat examenul de competenţe lingvistice în limba română.

Protocolul pentru bac - facultativ

Protocolul pentru bacalaureat nu a dispărut, deşi de mai mulţi ani ministerul se luptă oficial să facă acest obicei dispărut. De această dată, unii diriginţi au sugerat să se adune nişte "bănuţi" pentru cafea şi apă, dar dacă elevii s-au făcut că plouă, nu au fost obligaţi să cotizeze. "La noi în şcoală nu există aşa ceva, cel puţin aşa ştiu eu. Noi am citit Metodologia elevilor, le-am atras atenţia ce riscă, ce pedepse sunt şi pentru cadrele didactice şi le-am spus că aceste obiceiuri ar cam trebui să se uite. Poate că mă hazardez, dar cred că ar trebui să se termine cu aceste treburi. La noi în şcoală profesorii au mers la cantină şi şi-au plătit masa, nu a fost nicio problemă", a explicat directorul Andrei Puia de la Colegiul Economic.

Ca şi în alţi ani, Ministerul Educaţiei a atras atenţia candidaţilor şi profesorilor că strângerea fondurilor de protocol pentru bacalaureat este interzisă, conform Metodologiei de organizare a examenului. În actul normativ amintit se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea unor beneficii sau a protocolului pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare. Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 - 6 luni, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă. De asemenea, abaterile săvârşite de cadrele didactice în timpul participării la comisiile pentru examenul de bacalaureat sunt luate în considerare la acordarea calificativului anual.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro