In acest proiect se va realiza o retea de institutii din domeniul bibliotecilor, muzeelor si arhivelor care, in decursul a trei ani, vor elabora un set de bune practici privind accesul la continutul digital prin "Europeana" (BDE). Proiectul nu face decit sa valorizeze cele peste 20 de milioane de documente digitale, estimate a fi disponibile prin intermediul institutiilor locale si regionale, rezultind pina la final o vasta retea de agregatori de continut digital la nivel european. Vor fi utilizate aplicatii de tip OpenSource, care vor permite semnalarea continutului digital portalului "Europeana" si care, de asemenea, vor include standarde specifice.
Valoarea programului este de 4,3 milioane de euro, 80% din valoare fiind finantata de Comisia Europeana, durata derularii lui fiind de 3 ani. La nivelul Uniunii Europene este constituit un grup de coordonatori format din 32 de institutii. Pentru Romania coordonator este Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" din Cluj, avind 11 parteneri nationali, printre care si Biblioteca Judeteana "Panait Istrati". Pentru crearea retelei de bune practici, in afara activitatii de digitizare si accesibilizare on-line a documentelor, vor avea loc intruniri de lucru ce au ca scop instruirea participantilor precum si evaluari periodice, in functie de etapele de implementare ale proiectului.
"Institutie cu peste opt ani de experienta in prezervarea si digitizarea documentelor, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" va face fata cu succes cerintelor tehnice deosebite impuse de acest proiect, iar la finalul celor trei ani credem ca experienta acumulata va permite abordarea unor proiecte din ce in ce mai complexe" a punctat Dragos Neagu, directorul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati".