Brăila. În aşteptarea urgiei! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila. În aşteptarea urgiei!

Judeţul Brăila a intrat de la ora 2:00 noaptea sub incidenţa Codului Portocaliu de ninsori şi viscol. Autorităţile brăilene se pregăteau, ieri, pentru o noapte de coşmar cu ninsori preconizate să ajungă la 50 l/mp, însoţite de vânt cu rafale chiar şi de 90 km/h. Prefectul Vasilica Vîlcu, preşedintele interimar al CJ Brăila Viorel Mortu, primarul Aurel Simionescu, şefii Poliţiei, Jandarmeriei, ISU, Ambulanţă şi alţi factori de conducere, s-au întâlnit ieri pentru a pune la punct modul de acţiune în codiţiile înrăutăţirii condiţiilor meteo. Mai exact, ieri dimineaţă, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a susţinut o videoconferinţă cu toţi prefecţii din ţară, pentru a lua măsuri pregătitoare şi de intervenţie în condiţiile emiterii Codului Portocaliu pentru judeţele Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Prahova, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Argeş.

Acesta i-a sfătuit pe cetăţenii din zonele afectate de ninsori să evite pe cât posibili să plece la drum, din cauza riscului extrem de mare de a rămâne blocaţi în nămeţi. De asemenea, vicepremierul le-a cerut autorităţilor locale să acţioneze pe durata întregii zile pentru înlăturarea zăpezii depuse deja. "Am convocat această videoconferinţă pentru că astăzi (n.r. ieri) este important să ne mobilizăm foarte bine pentru deszăpezire, în condiţiile în care de la noapte va urma un alt val de ninsori şi viscol puternic, fiind emisă de curând o avertizare de cod portocaliu pentru judeţele Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Prahova, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Argeş. Aşadar, prima recomandare pe care o avem de transmis populaţiei din zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, este de a evita circulaţia în această noapte. În situaţiile absolut necesare, recomandăm conducătorilor auto care pleacă la drum, să aibă carburant suficient, o rezervă de hrană, apă, pentru că există riscul apariţiei unor blocaje în trafic cauzate de viscolul puternic", a declarat Oprea. Mergând pe aceeaşi linie, vicepremierul le-a atras atenţia autorităţilor locale că imediat ce au de-a face cu o situaţie de urgenţă, indiferent de nivelul gravităţii acesteia, trebuie să anunţe Centrul. "Atrag atenţia asupra importanţei menţinerii în stare de funcţionare a utilităţilor - apă, gaze, electricitate. Pentru orice întrerupere sau afectare a acestor utilităţi, solicitaţi rapid intervenţia echipelor specializate. La nivel central va exista o monitorizare permanentă a situaţiei din teritoriu, prin intermediul Centrului Naţional de Coordonare a Intervenţiilor, care funcţionează în regim permanent. Începând de astăzi (n.r. ieri) veţi raporta periodic situaţia din judeţ şi modul în care decurg acţiunile de deszăpezire. Situaţiile de urgenţă care apar vor fi raportate de îndată Centrului de Coordonare de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Am dispus deja şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, să pregătească mijloace suplimentare de intervenţie din judeţele care nu au probleme, ca să putem să avem constituite rezerve", a mai completat sursa citată.

ANM preconiza Cod Roşu

Tot în cadrul videoconferinţei, Ion Sandu, directorul Administraţei Naţionale de Meteorologie (ANM) a subliniat că deşi nu doreşte să se antepronunţe, există un risc ridicat ca situaţia să se înrăutăţească în cursul nopţii. Astfel, spune acesta, cel mai probabil va fi emis Cod Roşu în cazul în care vor exista intensificări de vânt. "Începând din această seară până mâine seară (n.r. luni seară), intensitatea maximă a viscolului va fi după ora 2:00 la noapte, până după ora 12:00 ziua. Nu excludem posibilitatea ca în timpul maximului viscolului, ca şi anii trecuţi - nu mai lăsăm loc la interpretări -, e posibil, dacă se depăşesc 90 de km/h ANM să emită Cod Roşu. Din informaţiile de care dispunem, probabilitatea este mare în zonele Buzău, nordul judeţului Ialomiţa, Făurei, Brăila, Râmnicu Sărat, sudul judeţului Vrancea. Cam aceasta e zona în care ne aşteptăm ca intensitatea vântului să fie atât de mare încât să se îndeplinească toate criteriile de emitere a codului roşu, în intervalul 6:00 - 12:00. Dar nu putem estima de acum", declara Sandu. Totodată, sursa citată a mai precizat că după încetarea avertizării, va continua să bată vântul şi în această noapte, până marţi, cu menţiunea că precipitaţiile vor fi în diminuare.

Dispute pe tema ajutorării persoanelor fără adăpost

La întâlnirea de ieri, ministrul MAI Gabriel Oprea le-a solicitat în mod expres autorităţilor locale să încerce să localizeze şi să ofere adăpost cât mai multor oameni ai străzilor, deoarece începând de astăzi s-au anunţat temperaturi extrem de scăzute. Subiectul a stârnit ulterior discuţii pro şi contra între managerul SAJ Brăila Viorica Uscatu şi primarul Aurel Simionescu. "În privinţa persoanelor fără adăpost, înainte se efectuau patrulări cu maşinile noastre, pe nişte trasee atât seara cât şi ziua. Eu am considerat că este mai util şi mai eficient să ne ducem punctual, acolo unde ne cheamă respectivul cetăţean, sau cetăţenii din jur care observă pe cineva ce ar avea nevoie să fie dus la adăpost sau la UPU. Pentru că iniţial, îi ducem la primiri urgenţe, acolo îi evaluează şi după aceea îi ducem la adăpost. Rar s-a întâmplat să îi ducem la adăpost. Acum am înţeles că adăpostul s-a schimbat, nu mai este acela de pe Râmnicu Sărat, ci e pe strada Galaţi. Propun să nu mai patrulăm, pentru că nu ştim unde sunt. Punctual, ne ducem după ei", a declarat Uscatu. Atitudinea directorului de la Ambulanţă nu a picat tocmai pe gustul primarului Simionescu, care i-a cerut să continue să patruleze, deoarece va avea şi sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei. "Mergeţi punctual şi îi găsim îngheţaţi! Doamna Uscatu, dacă aşteptaţi ca persoanele respective să dea telefon că au îngheţat... Despre ce vorbim?! Fiecare încearcă să facă cât mai puţin dacă se poate. O să mergem pe o formulă care a dat rezultate în anii trecuţi şi nu am avut nicio problemă. Ca să fim lămuriţi, nu numai Salvarea face lucrul ăsta. Şi Poliţia Locală, Poliţia Naţională, Jandarmeria, toţi trebuie să îi ia de pe străzi cum îi găsesc", a declarat Simionescu.
În cele din urmă s-a decis să se menţină patrulările, de asemenea trebuie menţionat că unităţile sanitare au primit dispoziţie să limiteze externările în această perioadă, inclusiv la unităţile de dializă.

Vîlcu: "Perioada nu este lungă. Sperăm ca oamenii să înţeleagă şi să îşi amâne deplasările"

Prefectul Vasilica Vîlcu a ţinut să le reamintească factorilor de decizie din administraţia locală că judeţul nostru se confruntă cu o situaţie specială, deoarece în judeţ nu a fost contractată nici-o firmă care să efectueze deszăpezirea. "Trebuie să ne mobilizăm şi să gestionăm situaţiile pe care le vom avea de gestionat cu resurse de care dispunem. În aceste condiţii, vă rog să păstraţi legătura permanent cu toate UAT-urile, să le transmiteţi care este situaţia şi modul în care ea evoluează, în aşa fel încât, la nivelul UAT-urilor să fie dispuse şi măsuri în completare, dar şi reiterarea celor pe care deja le-aţi comunicat", a declarat Vîlcu. De asemenea, prefectul a mai făcut un apel la adresa brăilenilor, rugându-i să ţină cont de avertizările autorităţilor şi să nu încerce să plece din judeţ pe perioada urgiei, decât dacă este o problemă absolut necesară.
"Populaţia trebuie să înţeleagă că e o perioadă ceva mai dificilă, dar nu este lungă. Să sperăm că ne vor înţelege în sensul ca deplasările să fie numai cele în interesul unor situaţii date. Cât priveşte intervenţiile punctuale, deja am dispus printr-o hotărâre măsurile pe care le ştiţi şi care se menţin în continuare. Dacă situaţia o va impune ne vom întâlni, fie la noapte, fie dimineaţa, oricând va fi necesar pentru a impune măsuri în completare", a mai punctat Vîlcu.
La rândul său, locotenent colonel Ion Cristian, şeful ISU Brăila a ţinut să precizeze că va încerca să menţină colaborarea excepţională cu reprezentanţii IPJ şi cei ai Jandarmeriei şi că ISU va centraliza toate efectivele aflate la dispoziţie în condiţiile în care va fi necesar. Totodată acesta s-a asigurat şi că cei de la Electrica au echipe pregătite de intervenţie în cazul în care vor apărea probleme în privinţa alimentării cu energie electrică.

Mortu: "Sunt convins că primăriile din judeţ se vor descurca"

Dacă în municipiu, Primăria se bazerază, ca în fiecare an, pe ajutorul operatorilor locali de salubritate, în judeţ situaţia este mult mai gravă din cauză că nici până la acest moment Consiliul Judeţean nu are un contract pentru deszăpezire cu una sau mai multe firme care să opereze pe drumurile judeţene. Aceasta în contextul în care licitaţia pentru încredinţarea serviciului de deszăpezire în judeţ a fost amânată după ce vicepreşedintele instituţiei, Florin Mija, a fost reţinut de DNA, fiind acuzat de fapte de corupţie, în acelaşi dosar cu preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Ulterior, a intervenit un blocaj în activitatea autorităţii locale ca urmare a luptei politice dintre consilierii judeţeni pentru preluarea puterii în CJ. Mai mult, nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia organizată pe 3 decembrie de către Consiliul Judeţean Brăila, astfel că, singura soluţie rămasă a fost o colaborare cu primăriile din judeţ. Practic, în cazul în care este nevoie de deszăpezire - aşa cum se anunţă în această perioadă -, în urma acestei înţelegeri, primăriile vor trebui să acţioneze pentru a curăţa drumurile judeţene de zăpadă. Problema este că în multe cazuri unităţile administrativ- teritoriale nu au utilajele necesare şi nici licenţă pentru activităţi de deszăpezire pe drumurile judeţene. De asemenea, trebuie precizat şi că doar 13 primării au semnat până în prezent un contract de colaborare cu CJ Brăila.
În acest context, am încercat să stăm de vorbă cu preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, profesorul Viorel Mortu, pentru a vedea cum se prezintă situaţia. Social democratul, de asemenea prezent la întâlnirea de la Prefectură, a afirmat că are convingerea că primăriile din judeţ se vor descurca cu acţiunile de deszăpezire. Acesta a punctat că a menţinut un dialog constant cu primarii din judeţ şi că în timpul ninsorii din weekend au existat 9 situaţii create de condiţiile meteorologice nefavorabile, însă toate, rezolvate extrem de uşor. "Sunt convins că primăriile din judeţ se vor descurca. Deja am discutat de câteva ori zilele acestea cu primarii. Am discutat şi azi-noapte şi ieri, ştiu exact situaţiile care sunt posibile în fiecare localitate, în funcţie de vreme. Însă este prea devreme să ne pronunţăm, nu ştie nimeni deocamdată cât de dur va fi viscolul. Eu cred că se vor descurca. Doar situaţii de excepţie, situaţii grave în traseu, vreun şofer cu un entuziasm suspect să poată să tulbure ceea ce este pregătit pentru a fi bine. E adevărat că este şi o perioadă destul de dificilă, lumea se întoarce dintr-un mic voiaj, sau se pregăteşte de Revelion şi pleacă sau vine acasă, la Brăila. Deci, traficul va fi destul de frecvent, iar dorinţa de a ajunge la destinaţie va fi foarte mare. Aici ne aşteptăm la situaţii mai frecvente şi mai speciale. Sunt situaţii făcute strict pe acest moment al anului. Este un trafic special de Anul Nou, eveniment care va îngreuna categoric unele situaţii", a declarat Mortu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro