Ne permitem să naștem și să creștem din ce în ce mai puțini copii. România secolului XXI face tot mai greu față declinului demografic. Vedem asta, simțim asta, iar acum avem și confirmarea Institutului Național de Statistică (INS).
S-a tot scris în ultima vreme, odată cu finalizarea prelucrării datelor recensământului din 2021, despre scăderea populației. Oficial, suntem vreo 19 milioane. În realitate, nici atât. Dar nu aceasta ar trebui să fie, cred eu, concluzia care să ne dea fiori. Nici măcar creșterea ponderii populației vârstnice... e un fenomen firesc, datorat creșterii speranței de viață. Ceea ce e cu adevărat alarmant este numărul din ce în ce mai mic de copii. O scădere dramatică, înregistrată în numai 10 ani (datele recensământului din 2021 prin comparație cu cele din 2011).
INS spune așa: sunt 18 județeîn care numărul copiilor sub 14 ani a scăzut între 10 și 23,5 %, 12 județe cu scăderi între 4 și 10% și 2 județe sub 3%. Creșteri între 0,34 și 13 % se înregistrează doar în 8 județe și în municipiul București. Plus campionul Ilfov, unde creșterea este de 50%.
Cu o scădere de 18,86%, Brăila ocupă locul 6 în acest top. Ca peste tot, și la noi, sărăcia și migrația sunt indicate drept principalele cauze. Așa e, dar mai trebuie adăugată și lipsa de perspectivă, și dezinteresul clasei politice, și educația deficitară, și încă ceva ce toată România refuză cu obstinație să recunoască: problemele de infertilitate cu care tânăra generație se confruntă tot mai des (Brăila se află între primele 3 județe din România cu o rată scăzută de fertilitate – sub 30 născuți vii la mia de femei de vârstă fertilă).
Așadar, creșterea natalității nu e o problemă ce trebuie tratată punctual, construim și modernizăm creșe și școli - cam la asta se rezumă astăzi implicarea decidenților. Suntem deja în punctul în care avem nevoie de programe și măsuri de stimulare. Tinerii trebuie încurajați să-și dorească să fie părinți și, mai ales, sprijiniți să transforme dorința în realitate. Iar primul pas, un sistem de sănătate complet, bine pus la punct. Un sistem care să înceapă cu mama - pentru că este înfiorător să pierzi sarcină după sarcină ori să te afunzi în datorii doar pentru a încerca să aduci pe lume o nouă viață - și care apoi să-și transfere grija asupra mamei și copilului - pentru că este înfiorător să stai ore în șir cu bebelușul la urgențe și să teîntorci acasă cu încă două boli. Chiar și numai din aceste două puncte de vedere, nu mi se pare deloc exagerat să spun că sistemul nostru de sănătate este aproape criminal.
Dar... atât poate România, clasa ei politică și administrația ei.
Apoi, categoric, e nevoie de bani să crești și să educi un copil. Trecem peste inconștienții care văd în copii doar o sursă de venit, de cele mai multe ori din ajutoare sociale, și neîndreptăm atenția spre tinerii care, deși se zbat, găsesc greu un serviciu cu un salariu decent. Cred că acesta este tabloul perfect pentru Brăila. Și acesta cred că este publicul țintă spre care administrația locală, politicienii locali ar trebui să își îndrepte atenția. Pentru că, într-un oraș decăzut economic, pentru acești tineri, perspectiva de a deveni părinți pare mai degrabă o piatră de moară. Și atunci, fie fug mâncând pământul spre alte orașe sau țări, fie efectiv renunță.
Iar de aici,în lanț, o serie de efecte negative greu de controlat.
Practic, acesta este punctul de plecare al multor probleme, Brăila fiind recunoscut oficial drept cel mai îmbătrânit oraș din România, printre orașele cu cele mai mici câștiguri salariale, iar cireașa de pe tort, și printre cele mai nesigure (sărăcia crește infracționalitatea).
La vârful Brăilei, s-a dormit și s-a furat prea mult, prea mulți ani. Iar asta nu sunt ”răutăcisme” de jurnalist, sunt pur și simplu date oficiale. Tocmai de aceea, cred, recensământul acesta ar trebui să deschidă larg ochii și brăilenilor, și celor care, aleși sau numiți, le țin în mână destinele. Dacă nici acum nu conștientizează pericolul, peste încă 10 ani o să pot lua cu copy-paste editorialul acesta și să adaug doar ”și mai”.
Adică, voi scrie așa: după încă 10 ani, Brăila este și mai bătrână, și mai ruptă-n fund și mai periculoasă. Copii... avea cândva.