Mai mulţi brăileni, titulari ai unor contracte de credit în franci elveţieni, au dat curs invitaţiei de pe site-urile de socializare şi au participat la mişcarea de protest organizată în weekendul abia încheiat, la Bucureşti, solicitând autorităţilor să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea francului. Potrivit presei centrale, circa 2.000 de persoane provenind din Bacău, Brăila, Constanţa, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Piteşti, Timişoara, Oradea, Iaşi, Turda sau Galaţi, toţi având credite în franci elveţieni, au participat la mitingul organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri în întreaga ţară) pe reţelele de socializare.
"BNR+Bănci+Clienţi=Vinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?", "Banca+Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementează doar cum băncile dictează!", "Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?", "Je Swiss dator vândut!", "Rate CHF la curs istoric!", au fost doar câteva dintre mesajele pe care împrumutaţii în franci elveţieni le-au afişat pe pancarte.
Ei au cerut sprijinul autorităţilor să intervină astfel încât băncile să convertească în lei creditele în valută, la cursul istoric, plus maxim 20%. Totodată, clienţii instituţiilor de credit au solicitat şi interzicerea aplicării de către bănci a unor comisioane şi garanţii suplimentare, precum şi de costuri şi alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie. O altă cerere este ca dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditul în lei să nu depăşească nivelul DAE aplicat anterior.
Avocatul Gheorghe Piperea le-a transmis celor cu credite în franci elveţieni, la mitingul din Piaţa Constituţiei, că băncile nu negociază condiţiile creditelor ca soluţii individuale şi i-a îndemnat să constituie grupuri de 200-300 persoane pentru a negocia.
Reamintim că moneda elveţiană s-a apreciat puternic începând de joi, 15 ianuarie, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro, introdus în septembrie 2011, la momentul la care francul era aproape la paritate faţă de euro, la fel ca în prezent.
Drept urmare, francul elveţian a crescut cu 22,4% faţă de leu, comparativ cu nivelul anunţat de BNR pe 14 ianuarie, înainte de hotărârea Băncii Naţionale a Elveţiei. Rezultatul: dacă un român cu credit în CHF plătea până la acel moment, pentru o rată medie de 500-600 de franci, între 1.900 lei şi 2.250 lei pe lună (calcul la cursul BNR din 14 ianuarie), după aprecierea monedei în discuţie, suma de achitat pentru aceeaşi rată a urcat brusc cu 300-350 de lei, la 2.200 - 2.600 de lei.