Brăilenii, rugați să doneze sânge | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii, rugați să doneze sânge

este mare nevoie de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, aici unde, la fel ca în mai toată țara, se resimte o criză acută, după ce în ultimii ani tendința donării voluntare de sânge a înregistrat un trend descendent • în acest context, medicii fac un apel la locuitorii întregului județ să vină să doneze, în mod regulat, indiferent de grupă din sângele obținut de la o singură persoană se pot salva trei vieți • marele avantaj al donatorilor este că vor avea un risc mai mic de infarct sau accident vascular

 

Criză acută de sânge în Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila! Medicii de aici fac un apel la populație să vină să doneze sânge, indiferent de grupă, și să o facă în mod regulat. Numai la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila, necesarul de sânge este atât de mare încât nu se poate acoperi doar din recolta centrului din Brăila, așa că se apelează frecvent și la alte centre de transfuzie din țară pentru a putea salva vieți.

Îngrijorător este faptul că nu vorbim doar de o scădere a numărului de donatori în această perioadă, ci se resimte o scădere a numărului de donatori comparativ cu aceeași perioadă a anilor precedenți. De exemplu, dacă în urmă cu patru ani, în jur de 800 de donatori treceau, lunar, pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila, acum abia dacă se adună 500. Sunt zile în care, din nefericire, se înregistrează și sub 30 de donatori, după cum ne spun medicii Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila. Iar dacă luăm în calcul și perioada concediilor, viitorul nu sună bine. Cel puțin nu în următoarele trei luni, în perioada vacanței de vară.Luna trecută am avut 557 de donatori. Sunt zile când avem 30, 40 de persoane care vin să doneze sânge, alte zile când sunt 20. Avem nevoie de mai mulți donatori, categoric. Ideal ar fi dacă ar veni constant 35, 40 de donatori, chiar și mai mulți. Când am avut diverse campanii sau diverse cazuri care necesitau urgent sânge, au venit chiar și 60 de aparținători sau alte persoane într-o zi, dar zilele următoare numărul a revenit la normal, la media obișnuită”, a declarat pentru ”Obiectiv” medicul Butnaru Elena Mihaela, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila. Totuși, aceasta a mai apreciat că, față de luna aprilie 2022,  numărul donatorilor a fost mai mare, luna trecută.

În ceea ce privește condițiile pentru a dona sânge, acestea sunt aceleași de până acum. Persoanele care doresc să facă acest gest trebuie să aibă vârsta între 18 și 60 de ani, cu tensiunea între 12 și 18 - maxima,  minima între 7,5 și 10, iar înainte de a dona trebuie să se hrănească și să se hidrateze cu lichide naturale, apă, ceaiuri sau compoturi. Altfel spus, orice om sănătos poate dona sânge dacă are la el actul de identitate, dacă are o stare generală de sănătate bună,  greutate corespunzătoare: la femei > 55kg, bărbați > 60kg; să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase; să nu fie alergic; să nu fie răcit; să nu fie sub tratament medicamentos și să nu aibă tensiune arterială > 180/100 mmHg. ”Nu putem să acoperim singuri necesarul de sânge din spital. Sunt cereri foarte mari! Noi comunicăm cu centrele de transfuzie din județele învecinate și când avem nevoie aducem de acolo. Când au ei nevoie, îi ajutăm noi și tot așa. Deci avem nevoie de toate grupele de sânge. Toate sunt importante. Sunt perioade când, de exemplu, sunt mai mulți pacienți în spital internați, cu AÂ (pozitiv) și este nevoie atunci de această grupă. Alteori lipsește AÂ (pozitiv) și stăm bine cu ABÂ (pozitiv), care e mai rar. Pacienții cu grupe de 0Â (pozitiv) și AÂ(pozitiv) sunt mai mulți și dacă la un moment dat sunt mai mulți pacienți în spitale care necesită transfuzie, automat au nevoie de mai multe zile de tratament și dacă sunt donatori puțini, deja rezervele sunt epuizate. Sunt cazuri la Hematologie, la Oncologie care necesită mult sânge. În general, le-am asigurat solicitările pe care le-am avut. Uneori, ca să vă faceți o idee, se cer doar pentru o anumită grupă și 25 de unități, dar nouă în ziua respectivă nu ne intră atât. Însă, nu e o regulă. Sunt perioade”, a mai spus medicul Butnaru Elena Mihaela.

Cât privește facilitățile pe care le are un donator de sânge, e bine să știți că avantajele sunt de mai multe forme. În primul rând, la fiecare donare, persoana în cauză va primi pe cardul donatorului suma de 66,99 de lei, reprezentând valoarea unui bon alimentar. În plus, toate analizele care se fac la fiecare donare se pot elibera la cerere, în maximum o săptămână, și sunt gratuite. Mai mult, donatorul primește o adeverință pentru reducere de 50% pentru transportul în comun pentru 1 lună și o zi liberă de la serviciu în ziua donării, iar în cazul celor care vin din județ, li se decontează biletele de transport în ziua respectivă. Vorbim așadar de mici facilități, completate de uriașe beneficii pentru sănătate. Donarea de sânge previne infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral (AVC)”, după cum ne asigură medicii. Tot ei mai spun că din sângele obținut de la o singură persoană se pot salva trei vieți. Așadar, avantajele sunt multiple. Pe de o parte, faceți un MARE bine, pentru că puteți salva trei pacienți, doar cu o donare de sânge și, pe de altă parte, vă faceți un mare bine pentru că puteți preveni două dintre cele mai răspândite cauze de deces din țara noastră.

Unde să donați? La Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, situat pe strada Radu S. Campiniu, nr. 25. Programul este de Luni până Vineri, între orele 7:45 - 12.00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro