Braila a devenit cosmarul soferilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila a devenit cosmarul soferilor

Circulatia in municipiul Braila este un adevarat cosmar pentru soferi, iar in circa doi ani, nu se va mai putea merge cu masina. Este scenariul pesimist avansat, recent, intr-o conferinta de presa, de consilierul municipal Adrian Traian, care cere public autoritatilor sa ia masuri, pina nu se va ajunge la un blocaj complet. Traian a identificat mai multe cauze, pentru situatia dificila pe care o sesizeaza, din punct de vedere al circulatiei rutiere: "Este un semnal de alarma pe care-l trag acum, vizavi de ce se intimpla cu circulatia autovehiculelor in Braila. Peste doi ani, mai mult ca sigur, nu se va mai putea circula in Braila. Chiar acum, pe bulevardul Cuza, constatam ca un sens de circulatie este blocat cu masini parcate. Va trebui normalizata situatia, stiu ca s-au facut si niste studii in domeniul acesta, insa va trebui facut ceva pentru fluidizarea circulatiei si pentru crearea de noi locuri de parcare. In zona centrului istoric, de exemplu, unde sint si foarte multe institutii bancare si de alt gen, oamenii nu au unde parca. In apropiere de Directia Muncii, e o singura parcare, la Camera de Comert, insa este tot timpul plina. Municipiul Braila a fost sistematizat la 1880, sau 1885, pai ce circulatie era la Braila pe atunci si ce circula? Atunci circulau carute si trasuri, iar acum, limuzine si jeepuri! Nu e nici o problema ca acum avem alte mijloace de transport, dar strazile orasului nu au fost pregatite si nu au fost gindite sa suporte un asemenea trafic. De aceea trebuie luate masuri cit mai urgent, pentru ca ne vom bloca. Cred ca stiti fiecare dintre dvs. cum se circula in municipiu si cum, la doua-trei semafoare, opresti. Toate strazile vechi sint blocate de masini parcate. Si numarul masinilor creste de la un an la altul foarte mult".
Traian a mai amintit si de faptul ca, in parcarile de linga piete, unele dintre masini au fost transformate in adevarate depozite alimentare pe roti, acestea ocupind spatiul respectiv 24 de ore din 24: "Ele sint folosite pe post de depozit de marfa si se cunosc dupa faptul ca au cauciucurile lasate. Ca sa nu mai fie taxati comerciantii dupa numarul de lazi aduse in piata, ei aduc mai putine si le tin restul in masina".
Presedintele PRM Braila, George Moisescu, a remarcat ca nici masinile abandonate de luni sau chiar ani de zile pe domeniul public nu usureaza deloc situatia, iar autoritatile ar trebui sa rezolve si aceasta problema, cit mai repede.
La rindul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu, s-a referit la o alta problema: "Pe unele strazi din oras, tu, ca pieton, esti obligat sa circuli pe carosabil, iar daca te vede un sofer te claxoneaza si fii sigur ca te si injura, chiar daca nu ai incotro, pentru ca trotuarul este ocupat de masini. Nu ia nimeni nici o masura?".

"Am facut o recomandare pentru a realiza o identificare la Registrul Auto a mopedelor"

Pe aceasta tema, am solicitat un punct de vedere comisarului Dumitru Budes, seful Politiei Rutiere. Acesta a admis ca in unele momente ale zilei, circulatia in oras este la limita suportabilului, dar considera ca, dincolo de problema ce tine strict de infrastructura, de vina pentru ceea ce se intimpla mai sint si soferii care, printre altele, circula si parcheaza neregulamentar, blocind circulatia. Totodata, Budes a spus ca la fel de vinovati sint si pietonii care traverseaza prin alte locuri decit cele prevazute in acest scop, sau parcurg trecerea de pietoni in pas lent, de parca s-ar plimba pe bulevard: "Reteaua de strazi a municipiului Braila nu reuseste sa asigure o fluenta normala acestui parc de autovehicule, aflat in crestere. Au mai intrat mai nou in trafic acesti mopedisti, care stiti ce probleme ridica. Noi am facut o serie de propuneri autoritatii locale, tocmai in sensul cresterii gradului de siguranta si fluenta in trafic. Avem semnale ca se va tine cont de ele si, in masura posibilitatilor financiare, se vor pune in practica".
Printre masurile propuse de Politia Rutiera, amintim: semaforizarea unor intersectii precum Calea Galati cu strada Grivitei, Calea Calarasilor cu Vadul Spitalului, Calea Galati cu Bdul Cuza; montarea in intersectiile semaforizate de lampi cu lumina intermitenta de culoare verde, si indicatoare "cedeaza trecerea" pentru relatia dreapta; sincronizarea semafoarelor pe unda verde, pe relatiile inainte si stinga, in principalele intersectii din oras; refacerea de urgenta si prelungirea gardului de pe Calea Galati cu strada Gratiei pina la marcajul pietonal, pentru a impiedica traversarile pietonale; instalarea de urgenta a limitatoarelor de viteza in zonele stabilite anterior, de comun acord cu Primaria; amplasarea pe indicatoarele "trecere pietoni" a unor dispozitive electronice cu lumina intermitenta, care sa le puna mai bine in evidenta pe timpul noptii; reglementarea pe anumite tronsoane din municipiu care sa permita deplasarea cu o viteza mai mare decit cea legala (gen Soseaua Baldovinesti, in zona Soroli-Cola, Soseaua Buzaului, in zona Centrului militar Zonal, DN 22B, pe sectorul Caramidarie - Apan); implementarea sistemelor de supraveghere video pentru o serie de tronsoane de drum din municipiu; montarea unor stilpi metalici pe trotuarul din dreptul Casei Armatei, pe cel din fata magazinului Winmarkt si pe aleea principala din Monument, pentru a impiedica parcarea, respectiv accesul masinilor in zona; identificarea de noi zone pentru parcari.
Comisarul Budes a mai precizat ca intentioneaza sa solicite Consiliului Local Municipal o imbunatatire a unei hotariri anterioare, care reglementeaza circulatia mopedelor, dat fiind ca acestea s-au dovedit a fi un adevarat pericol pentru circulatie: "Problema care va deveni o urgenta este cea a mopedistilor si se impune clar o modificare a Hotaririi CLM din ianuarie, vizavi de inregistrarea acestora si nu numai. Am facut o recomandare pentru a realiza o identificare la Registrul Auto a mopedelor, pentru a se stabili clar seriile, pentru ca acestea se schimba foarte usor intre ele. Un act de identificare ne-ar ajuta mult cind au loc evenimente rutiere, pentru ca proprietarii mopedelor nu s-ar mai putea sustrage cercetarii. In plus, RAR-ul este cel abilitat sa clasifice aceste mijloace de transport si sa stabileasca daca trebuie inregistrate sau inmatriculate. Am avut experienta de a depista in trafic un asa-zis moped, care nu era moped. Si atunci, in afara de aceasta identificare la RAR, consider ca fiind mijloace de transport, trebuie inregistrate si la Adimistratia Financiara, pentru ca ele costituie venituri care ar putea fi directionate, eventual si spre imbunatatirea conditiilor de trafic".
Daca pentru mopedisti ar mai fi solutii, in ceea ce-i priveste pe carutasi, situatia s-a agravat: "Am reusit pentru o perioada sa scapam de acel segment al carutasilor, carora le confiscam, in baza prevederilor legale, atelajele, dar in urma unei decizii a Curtii Constitutionale, nu mai putem face acest lucru, asa ca toate carutele au fost returnate. Acum, putem doar sa aplicam amenzi, care se ridica pina 7,8 milioane lei vechi".
Tot legat de veniturile la bugetul local, din care s-ar putea folosi macar o parte pentru punerea in practica a propunerilor amintite anterior, comisarul Budes a amintit si faptul ca subordonatii sai aplica zilnic circa 200 de sanctiuni, care totalizeaza sume importante, la final de luna.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro