Braila si Galati trebuie sa-si defineasca, o data pentru totdeauna, interesul comun | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila si Galati trebuie sa-si defineasca, o data pentru totdeauna, interesul comun

Inainte de a discuta si a promite poduri peste Dunare si aeroporturi internationale intre Braila si Galati, cele doua orase ar trebui sa-si rezolve situatia conflictuala dintre ele si sa puna bazele zonei metropolitane. Daca aceasta zona ar lua fiinta s-ar dezvolta economic, nu ar mai fi nici o problema sa se gaseasca investitii pentru proiecte de amploare, precum cele amintite. Este opinia ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, care s-a aflat ieri la Braila, intr-o actiune de sprijinire a candidatului PNL la presedintia Consiliului Judetean, Ion Sterian. Discutia a pornit de la promisiunile "gogonate" pe care le fac unii candidati, care, din patru in patru ani, vorbesc despre realizarea podului peste Dunare si a aeroportului dintre Braila si Galati, desi, de 14 ani, lucrurile nu se misca deloc in aceasta directie.
Ion Sterian a vorbit despre contracandidatul sau din partea PSD la presedintia CJ, Gheorghe Bunea Stancu, care se incapatineaza sa se tot laude cu licitatiile organizate pentru cele doua obiective, desi, pina acum, acestea nu s-au finalizat cu nici un rezultat concret, ba din contra, se tot reiau, din lipsa de participanti: "A decis actualul presedinte al Consiliului Judetean, fara sa se inteleaga prea bine cu cei de la Galati, sa faca cel mai mare aeroport din Europa estica. Pe bani guvernamentali nu se poate face, pentru ca studiul de trafic care s-a facut indica faptul ca ar fi circa 145.000 de calatori pe an, iar dotarile pe care si le doreste el sint cele ale actualului aeroport “Henri Coanda”, care are circa 4 milioane de calatori anual. Presedintele CJ spune ca va face aeroportul intr-un parteneriat public-privat, cu 300 de milioane de euro, dar pina acum nu s-au gasit investitori pentru asa ceva".
Ministrul Vosganian considera ca valoarea investitiei pomenite este mult prea mare pentru un asemenea proiect si nu s-a mirat ca nu se gasesc investitori pentru aeroport: "Aeroportul international din Iasi costa 100 de milioane de euro. Lucrurile stau asa: e obligatoriu ca in Braila si Galati sa existe o echipa de parlamentari, care sa lucreze impreuna si sa lase la o parte disputele sterile. Aici este o situatie speciala: Galatiul este mai aproape de Braila decit de Tecuci, care e in acelasi judet. Galatiul si Braila trebuie sa aiba echipe de administratie publica, pentru a conlucra. Bineinteles, cel mai lesne ar fi sa fie reprezentantii aceluiasi partid, care au aceeasi viziune. Acestia trebuie sa se aseze impreuna si sa faca un inventar al tuturor terenurilor pe care le pot pune la bataie, sa defineasca din punct de vedere economic si administrativ conceptul zona metropolitana, “Braigal” sau cum vreti sa-i spuneti, eventual sa faca si un referendum, ca sa nu aiba probleme cu populatia. Inainte de referendum, insa, sa se faca o campanie care sa inlature aceste vanitati, aceste rivalitati care nu-si au locul intre cele doua orase. In aceasta zona comuna trebuie ca brailenii si galatenii sa faca locuri pentru parcuri tehnologice, locuri pentru centre financiare si daca toate acestea merg, vor fi si resurse locale pentru a face podul care sa lege zona asta de Dobrogea. Galati si Braila au fost poarta Romaniei catre Orient, toti negustorii care veneau se stabileau aici, negotul mergea repede, afacerile infloreau, era o lume pestrita, dar plina de energii. Galatiul si Braila trebuie sa redevina ceea ce au fost. Trebuie, pentru inceput, sa definiti interesul comun si zona funciara si investitionala aferenta acestui interes comun. Si in fata forurilor europene puteti avea mai mult succes, daca faceti acest lucru, pentru ca la Bruxelles, cu cit proiectul este mai amplu, el are mai multe sanse sa fie aprobat. Temele litigioase intre cele doua judete pot fi rezolvate, daca nu reusiti pe plan local, cereti arbitrajul Guvernului, pentru ca lucrurile nu sint ireversibile, nu este ca intr-un razboi civil. Situatia de acum nu serveste nimanui”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro