Braila, un oras de nota 4,77 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Braila, un oras de nota 4,77

Un clasament - Top 50 orase in care sa locuiesti - realizat de revista Capital ne pozitioneaza ca oras pe locul 28, cu o rusinoasa nota 4,77. Chiar daca in acest top sintem in fata unor orase ca Baia Mare, Botosani, Buzau, Calarasi sau Tirgu Jiu, punctajul acordat in urma evaluarii este doar la un punct si citeva zecimi diferenta de ultimul clasat - Birlad - cu 3,15. Asta in contextul in care Braila este al 10-lea oras ca marime si numar de locuitori din tara. Galatiul ocupa pozitia 15, cu un punctaj de 5,28.
Criteriile in baza carora s-a realizat acest top lamuresc pe deplin pozitionarea Brailei in urma unor orase cum ar fi Pitesti, Lugoj, Tirgu Mures, ca sa nu mai spunem fata de Timisoara sau Constanta, ocupantele locului 1 si respectiv 2 in acest top (Capitala nu a fost luata in calcul).
Astfel, pe linga numarul de locuitori, dar si alte componente care tin strict de pozitionarea geografica cu avantajele si dezavantajele aferente, redactorii revistei economice au luat in calcul situatia economica (salariul mediu, rata somajului, investitiile straine per capital), preturile din imobiliare, accesul la comert modern (hipermarket, cash&carry, mall), accesul la infrastructura de transport (aeroport, autostrada, drum european reabilitat, cale ferata principala), capitole la care, in mod clar, avem importante carente. Ca exemplu, salariul mediu net in Braila a juns la circa 671 lei, in comparatie cu 841 lei, media la nivel national.
Un alt indicator relevant: numarul de someri si rata somajului, 7.045, respectiv 5,3%, comparativ cu 5,1% rata somajului la nivel national. La acest punct ar trebui adaugat faptul ca la calculul ratei somajului nu sint luate in calcul persoanele care au beneficiat de ajutor de somaj, dar nu si-au gasit un loc de munca si au iesit din scriptele oficiale, sau acele persoane care nici macar n-au intrat in evidentele Agentiei de Somaj.

Perspective slabe peste tot

Un alt criteriu indicat de cei care au realizat topul face referire la accesul la educatie, la cultura (teatru, opera si filarmonica, cinematograf) ori accesul la manifestari sportive. Aici ar trebui mentionat ca, in afara de teatru si un singur cinematograf, Braila nu a avut atuuri notabile luate in calcul la realizarea clasamentului. Chiar daca revista Capital nu a prezentat detaliat notele acordate la fiecare criteriu in urma evaluarii Brailei, nu este greu de intuit ca orasul nu a excelat atunci cind au fost aplicate criterii cum ar fi rata criminalitatii, ori gradul de poluare (a aerului, apei si solului). De mentionat ca toate criteriile avute in vedere nu vizeaza aspecte extraordinare, ci iau in calcul strict necesitatile unei familii din clasa medie: de la un loc de munca adecvat si bine remunerat pina la existenta unor posibilitati cit mai diverse de petrecere a timpului liber si de la nevoia de a se deplasa rapid in tara si strainatate pina la dorinta de a duce o viata sanatoasa si linistita.
La nivel national, asa cum au apreciat si cei de la revista Capital, rezultatul nu a fost tocmai imbucurator intrucit dintre localitatile luate in calcul, doar doua au luat note peste 7, alte sase s-au incadrat intre 6 si 7, iar unsprezece au luat note de la 5 la 6. Mai grav, nu mai putin de douazeci si sase de centre urbane au primit scoruri intre 4 si 5, printre care si Braila, altele cinci obtinind note intre 3 si 4. Per total, media notelor celor 50 de orase a fost 4,98, situatie in care Braila, cu punctajul obtinut, se incadreaza in jumatatea inferioara a clasamentului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro