Brailenii nu se inghesuie sa devina agenti ecologi voluntari | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brailenii nu se inghesuie sa devina agenti ecologi voluntari

Potrivit unei dispozitii a Garzii Nationale de Mediu (GNM), comisariatele judetene pot colabora din nou cu agenti ecologi voluntari, in baza unei prevederi legale din 2002. Activitatea voluntarilor consta in observarea si informarea operativa a Garzii de Mediu asupra unor incalcari ale legislatiei privind protectia mediului. Totul in baza unui contract de voluntariat incheiat cu autoritatea de mediu locala. Sistemul bazat pe reteaua de informare formata din agenti voluntari depinde, insa, de conducerea Garzii Nationale de Mediu. De exemplu, pina acum a functionat efectiv doar un an, in 2002, deoarece, dupa schimbarea comisarului sef, contractele de voluntariat nu au mai fost reinnoite in 2003. Actuala conducere pare dispusa sa acorde o sansa acestui sistem insa, in Braila, nu prea se mai gasesc voluntari interesati pentru asa ceva. Comisariatul Judetean al GNM a convocat, luni, 30 iunie, trei organizatii non-guvernamentale, pentru a le propune o colaborare dar, deocamdata, cerererile intirzie sa apara. Au luat la cunostinta conditiile in care iubitorii naturii pot deveni agenti ecologi voluntari ONG-urile: "Eco Alpex 024", ARIN si "Louis Pasteur" - Sucursala Braila. Acestea au primit propunerea cu reticenta, situatie explicata prin lipsa asistentei juridice de care ar trebui sa beneficieze voluntarii, daca sint dati in judecata de agentii economici pe care i-au "pirit" ca incalca legislatia de protectie a mediului. "Eu personal a trebuit sa ma judec de unul singur cu firma “Hercules”, dupa ce am sesizat Garda de Mediu ca pe docurile din port se manipuleaza alumina, fara masuri de protectie a mediului, cu o mare degajare de praf. Am actionat in baza unei legitimatii de agent ecolog voluntar insa nu mi s-a acordat nici un fel de asistenta juridica. Din acest motiv, acum nu ma mai simt motivat sa imi reinnoiesc contractul. Prefer sa sesizez, ca oricare cetatean, problemele de mediu folosind linia telefonica speciala “Tel Verde”", ne-a explicat Cornel Apostol, presedintele "Eco Alpex 024".
Nu doar membrii ONG-urilor ecologiste pot solicita, insa, sa devina agenti ecologi voluntari. Orice persoana fizica poate activa in aceasta calitate, cu conditia sa depuna un CV la sediul Garzii de Mediu, precum si doua recomandari, din partea unei institutii de invatamint, institut de cercetare, muzeu judetean, reprezentanti ai administratiei publice locale, primar, viceprimar, secretar, dupa caz, care sa ateste competenta si experienta solicitantului.
La intilnirea de luni, reprezentanti Garzii de Mediu Braila au dat asigurari ca se cauta solutii pentru ca greutatile intimpinate de agentii ecologii voluntari in activitatea lor anterioara sa fie evitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro