Bugetari brăileni, mai bine plătiţi decât Băsescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bugetari brăileni, mai bine plătiţi decât Băsescu

Din datele pe care le-am obţinut, reiese că bugetarii "de lux" sunt salariaţi din domeniul justiţiei, ai Curţii de Conturi, salariaţi din domeniul sănătăţii, ai APIA sau din instituţiile aparţinând Ministerului de Finanţe. Aceştia ar putea fi obligaţi să contribuie la un fond de solidaritate, dacă va fi aprobată propunerea Guvernului de a impozita cu 90% diferenţa care depăşeşte suma de 8.000 lei. Deocamdată, Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei contribuţii de solidaritate pentru cei cu venituri de la stat peste salariul preşedintelui României. Numai veniturile obţinute de la stat, care depăşesc suma de 8.000 lei, vor fi impozitate cu 90%, dacă o asemenea propunere va fi adoptată. Spre exemplu, dacă cineva de la stat câstigă din diverse surse 150 de milioane de lei vechi, diferenţa de la 80 de milioane până la 150 de milioane, respectiv 70 de milioane, va fi taxată cu 90%. Este în fapt o contribuţie de solidaritate, care va merge într-un fond special din care Guvernul va putea să asigure sprijin financiar pentru persoanele cu salarii mici, afectate de criza economico-financiară. Şeful Executivului a precizat ca decizia, dacă va fi adoptată, este aplicabilă doar în anul 2009. Pentru moment, emiterea unui astfel de act normativ a fost discutată doar în cadrul Executivului şi, cel mai probabil, contribuţia va face obiectul unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Magistraţii, dar şi funcţionarii publici, pe lista bugetarilor "de lux"

O astfel de decizie ar afecta salariaţi ai unor instituţii precum Curtea de Conturi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau Curtea Constituţională, unde există salarii peste cele ale preşedintelui. La nivelul judeţului Brăila o asemenea ordonanţă de urgenţă ar avea efect asupra veniturilor obţinute de aproape 200 de bugetari. Mai exact, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Brăila figurează 282 de persoane ca având venituri salariale de peste 8.000 lei, dintre care doar 85 sunt angajaţi ai unor societăţi comerciale, restul fiind salariaţi la stat. Precizăm că aceste venituri salariale sunt aferente lunii februarie şi includ toate primele, stimulentele sau alte drepturi care se plătesc la capitolul cheltuieli salariale ale angajatorului. Dintre bugetarii "de lux", exemplificăm aleatoriu: 52 salariaţi din domeniul justiţiei, 15 salariaţi ai Curţii de Conturi, 18 salariaţi din domeniul sănătăţii, 11 salariaţi APIA, 8 salariaţi din instituţiile aparţinând Ministerului de Finanţe etc. De remarcat este faptul că în această evidenţă nu figurează brăilenii care lucrează pentru angajatori cu sediul social în alte localităţi, cum ar fi unele regii de interes naţional.

Venituri bugetare de peste 18.000 lei

Chiar dacă situaţia nu rămâne constantă lună de lună, tabloul general al veniturilor obţinute de brăileni rămâne acelaşi, bugetarii deţinând două treimi din topul celor mai bine plătiţi angajaţi. O statistică din urmă cu câteva luni, indica faptul că în topul primelor 10 venituri obţinute de brăileni, 7 poziţii erau ocupate de bugetari şi numai 3 de salariaţi din sectorul privat. Fie că sunt drepturi restante, prime de vacanţe sau alte sporuri adăugate la salariu, aceste venituri se ridică la sume impresionante, între 150 şi 180 milioane de lei vechi, bani din bugetul public primiţi într-o lună. Reamintim că în ierarhia bugetarilor "de lux" de acum câteva luni, locul fruntaş a fost deţinut de Garda Financiară, urmat de Penitenciarul Brăila şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, instituţii care au plătit unora dintre angajaţi venituri de peste 180 milioane de lei vechi. Şi unităţile spitaliceşti au intrat în acest top, cu venituri plătite unora dintre angajaţi cuprinse între 150 şi 160 milioane de lei vechi. De asemenea, angajaţi de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti şi Oficiul de Cadastru au obţinut venituri de peste 150 milioane de lei.

Conturi "rotunjite" de primele de vacanţă

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a precizat că, în principal, existenţa celor 11 cazuri de funcţionari cu venituri salariale brute de peste 8.000 lei se explică prin primele de vacanţă. Directorul APIA Brăila a ţinut să precizeze că, potrivit legislaţiei în domeniu, orice funcţionar public beneficiază pentru perioada de concediu de odihnă de o primă în cuantum egal cu salariul lunii precedente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro