„După închiderea rutei balcanice (Macedonia, Serbia, Slovenia - n.r.), ne-am temut că imigranţii vor trece prin Bulgaria. Instituţiile (statului - n.r.) au făcut apel către Bruxelles pentru a împiedica acest lucru, dar am vrut să avem protecţie maximă şi aici, în teritoriu, construind acest gard cât mai repede posibil", a declarat Stanislav Deşev, guvernatorul regiunii Haskovo.
În 2014, Bulgaria, membră UE, dar nu şi a spaţiului Schengen, a întins mai mult de 30 de kilometri de gard din sârmă ghimpată. În prezent, bariera a ajuns deja la aproape 100, iar ţinta este 132 de kilometri. În plus, circa 2.000 de poliţişti vor parcurge la pas zona de frontieră astfel securizată.
„Am avut mari probleme în ridicarea gardului. Sunt porţiuni unde erau arbori foarte mari, dar am reuşit să rezolvăm", a declarat Stanislav Deşev, guvernatorul regiunii Haskovo.
Gardul este privit ca o pavăză şi de localnicii unui sat din apropiere, Ştit, care în traducere înseamnă chiar „scut".
„De câteva luni, migranţii nu mai trec pe aici. În plus, poliţia patrulează prin zonă, se văd camioanele, dar nu ajung în sat. Ridicarea gardului chiar a calmat situaţia în zonă," susţine un localnic.
Ironia istorie face ca noul gard al Uniunii Europene să fie supravegheat, fantomatic, de un turn în paragină, de unde grănicerii regimului comunist încercau să oprească fuga bulgarilor spre o viaţă mai bună.