Mergi la conţinutul principal

Căldura excesivă din noiembrie, un potenţial pericol pentru cereale

* totuşi, acolo unde însămânţările s-au făcut în perioada optimă şi s-au aplicat irigaţii nu există pericol de compromitere

Specialiştii agricoli avertizează că episodul cu temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă a anului poate genera o serie de riscuri legate de calitatea şi integritatea producţiei agricole de anul viitor. Pericolul, spun ei, este acela că în momentul în care frigul va veni brusc, odată cu revenirea la temperaturi normale de noiembrie, vor avea de suferit culturile înfiinţate în toamnă. Mai departe, stresul indus de acest şoc termic poate conduce la situaţia în care recolta din 2011 să fie parţial compromisă. "Culturile de toamnă încep să germineze, iar în momentul în care vine frigul sunt compromise", a explicat presei centrale conferenţiarul universitar doctor Cristina Dobrotă, de la Facultatea de Biologie a Universităţii "Babes-Bolyai" din Cluj, adăugând că, dacă se va întampla acest lucru, culturi precum grâul de toamnă va trebui reînsămânţate la primăvară. "Mai mult, cât priveşte pomii fructiferi, faptul că au înmugurit nu este un lucru favorabil. Riscul e ca, la primăvară, pomii prinşi de îngheţ să înmugurească cu întârziere", a mai spus sursa citată.

Totuşi, specialiştii brăileni din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) se arată mai optimişti indicând faptul că, până la urmă, episodul de temperaturi ridicate a favorizat o mai bună pregătire a plantelor pentru intrarea în perioada de repaus biologic. Dar această variantă optimistă esta valabilă pentru culturile înfiinţate în perioada optimă şi pentru care au fost efectuate la timp irigaţiile. De altfel, şi prognoza agrometeorologică pentru următoarea perioadă arată că rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim, pe întreg teritoriul agricol, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul ţării, unde se vor semnala deficite moderate de apă în sol - potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Pentru luna decembrie, specialiştii ANM menţionează că, treptat, se va putea produce intrarea plantelor în repausul biologic, în majoritatea zonelor de cultură, în funcţie de evoluţia condiţiilor agrometeorologice. "Starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă înfiinţate în epoca optimă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă, în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite moderate de apă în sol din sud-estul teritoriului agricol", se menţionează în prognoza ANM. Astfel, culturile cerealiere de toamnă semănate în afara perioadei optime, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de iernare, vor putea fi expuse riscului temperaturilor minime din aer şi sol situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor din perioadele mai reci, mai ales pe terenurile fără strat protector de zapadă sau cu strat superficial, între 1 şi 5 cm.

Fermierii brăileni au semănat mai puţin decât şi-au propus

Potrivit datelor prezentate de DADR Brăila, până la acest moment, la nivel de judeţ au fost înfiinţate culturi de grâu pe o suprafaţă de 61.498 ha din cele 84.400 ha planificate, rapiţa - 24.855 ha din planificarea de 35.120 ha, în timp ce la orz însămânţările s-au finalizat pe o suprafaţă de 11.396 ha din 18.065 ha planificate. De asemenea, la orzoaica de toamnă lucrările efectuate până la acest moment acoperă o suprafaţă de 3.567 ha din planul de 5.390 ha. În ceea ce priveşte pregătirea ogorului pentru însămânţările din primăvara 2011, aceleaşi date statistice indică o suprafaţă de 107.753 ha.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro