Pentru cei cu vârste mai fragede, important este să se bucure de libertatea de a naviga pe internet, de a butona telecomanda cu zeci de posturi de televiziune sau de a-şi face cumpărăturile la supermarket. Mulţi dintre ei se bucură de o viaţă decentă, în ţări în care munca este răsplătită la justa valoare, în timp ce alţii s-au înverşunat să rămână în jungla de-acasă. Câţi dintre ei ştiu însă că libertatea de astăzi a fost plătită cu sânge nevinovat într-un decembrie care a răsturnat o "epocă de aur" ? Istoria contemporană se rezumă doar la ştirile de la ora cinci, economia naţională se evaluează în tunurile trase de miliardarii de carton, făcuţi peste noaptea democraţiei, iar politica unui popor se scrie pe mâna unor guvernanţi puşi pe căpătuială şi pe acumulare de capital. Am înlocuit un partid unic cu dictatura unui guvern de pigmei, care votează taxe pentru aerul respirat şi impozite pe speranţe. L-am înlocuit pe Moş Gerilă cu legendarul Moş Crăciun, am muncit, am sperat, am votat, am visat, am inventat metode de supravieţuire, dar Crivăţul deznădejdii ne pătrunde în oase, ne taie răsuflarea, ne îngheaţă salariile şi pensiile...
La 25 de ani de la Revoluţie, încă suntem captivi în carapacea hazardului, evenimentele din decembrie sunt din ce în ce mai departe, locomotiva puterii gâfâie sub greutatea dosarelor de corupţie, iar noi asistăm neputincioşi la dezbateri meschine. Mă gândesc uneori că, din când în când, nu ne-ar strica încă o revoluţie. Nu mă aştept la schimbări spectaculoase pe scena politică, îmi doresc doar o viaţă decentă, într-o ţară în care românii să fie mândri de istoria lor şi de eroii care au scris-o. Este prea mult?
Îmi place să cred că Moş Crăciun este o stare de spirit. La sfârşit de an, la ceasul bilanţului, îşi scutură pletele dalbe şi declanşează mecanisme doar de el ştiute şi ne îndeamnă să fim mai buni. Să iertăm, să oferim zâmbete şi daruri, să învăţăm să redevenim copiii din noi, care se bucură de prima ninsoare. Magia Crăciunului aşterne uitarea peste timpul trecut, dar, după un sfert de secol, putem oare uita ce a fost în decembrie?