Cartea de la pagina 8: 20 DE ANI ÎN SIBERIA - AMINTIRI DIN VIAŢĂ, ANIŢA NANDRIŞ-CUDLA, Editura Humanitas, Bucureşti, 2013 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: 20 DE ANI ÎN SIBERIA - AMINTIRI DIN VIAŢĂ, ANIŢA NANDRIŞ-CUDLA, Editura Humanitas, Bucureşti, 2013

 Despărţită de soţ şi rămasă singură cu cei mici, Aniţa se vede nevoită să lupte pentru supravieţuire timp de 20 de ani într-un mediu total ostil. Supravieţuitoare fiind, Aniţa se întoarce acasă şi redactează manuscrisul în care povesteşte lumii drama prin care a trecut fără să aibă nicio vină. în 1982, Gheorghe Nandriş, nepotul autoarei, la cererea acesteia, a trecut manuscrisul în România, unde a fost publicat în 1991, din păcate abia la câţiva ani după ce Aniţa Nandriş-Cudla a plecat din această lume, nu înainte însă de a-şi împlini datoria.

Cartea redă aşadar greaua experienţă de viaţă a acestei simple femei, abia ştiutoare de carte, dar care a avut puterea de a trăi pentru copiii ei şi de a le oferi acestora educaţia, credinţa şi speranţa în mai bine. „în această sălbăticie a Siberiei a luptat pentru supravieţuire 20 de ani. Această extraordinară mamă şi-a ocrotit copiii cu preţul vieţii, dovedind o putere de sacrificiu şi o rezistenţă morală de excepţie. Renunţă la propria hrană în favoarea copiilor, străbate zeci de kilometri prin tundră cu groaza în suflet, în căutarea unor fructe cu care să-şi salveze copiii de scorbut, învaţă să conducă sania cu câini şi să facă din părul lor îmbrăcăminte pentru copii.
Intră de două ori în comă şi de două ori revine la viaţă, singurul tratament fiind iubirea nemărginită pentru copii şi credinţa în Dumnezeu. (...) în trânta ei cu destinul, se dovedeşte mai tare şi învinge.", afirmă Gheorghe Nandriş în scrisoarea de prezentare a manuscrisului către editură.
Volumul de faţă este aşadar o mărturie a unei epoci, Aniţa fiind vocea unei generaţii sacrificate pe nedrept de un regim care s-a impus prin mijloacele sale represive şi extrem de violente. „Cartea aceasta, care nu numai că se cere neapărat citită, dar ar merita să fie aşezată, prin biblioteci, într-un raft al clasicilor, descrie unul din cele mai cumplite destine." (Monica Lovinescu)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro