Cartea de la pagina 8: AMINTIRI JUSTINIAN PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, ediţie realizată de REMUS RUS şi DORIN-DEMOSTENE IANCU, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2015 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: AMINTIRI JUSTINIAN PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, ediţie realizată de REMUS RUS şi DORIN-DEMOSTENE IANCU, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2015

 "Scopul republicării acestei noi ediţii, aşa cum noi îl înţelegem, este de a pune la îndemâna cititorului un mănunchi de documente cu ajutorul cărora să poată ajunge la o cunoaştere autentică a personalităţii complexe a Patriarhului Justinian. Cu acest gând publicăm «Testamentul» său, nădăjduind că el va facilita accesul la o înţelegere şi mai nuanţată a ceea ce el a reprezentat ca om al Bisericii, om de acţiune şi, se înţelege de la sine, ca tată", susţin Remus Rus şi Dorin-Demostene Iancu, realizatorii acestei ediţii.

Personalitate controversată, Patriarhul Justinian a fost etichetat ca "patriarh roşu" pe de o parte, dar a fost considerat în acelaşi timp şi un salvator al Bisericii din România în timpul dictaturii comuniste. Cartea cuprinde printre altele nota asupra primei ediţii, un omagiu adresat Patriarhului de către academicianul Florin Constantiniu precum şi informaţii legate de Patriarhul Justinian în lumina unor noi documente. Volumul conţine versiunea dactilografiată a memoriilor Patriarhului Justinian, informaţii culese de pe bandă de magnetofon (opera lui Ion Toacă şi Gheorghe Tudor, noiembrie 1972). Născut în 1901 în comuna Cermegeşti (Lădeşti) Vâlcea, cel ce avea să devină mai târziu Patriarhul Justinian, a iubit încă de la început de drum haina preoţească şi oamenii, motiv pentru care a obţinut diploma de învăţător, profesând o perioadă în comuna Glăvile-Olteanca. în 1924 a fost hirotonisit preot în comuna Băbeni-Bistriţa din judeţul Vâlcea. în 1930 a devenit director şi profesor la seminarul teologic din Râmnicu Vâlcea. A urcat mai apoi treaptă cu treaptă ajungând "la cele mai înalte demnităţi bisericeşti: Arhiereu vicar, Mitropolit al Moldoveni, Mitropolit al Ungrovlahiei şi Patriarh al României".
"Las moştenire urmaşilor mei o Biserică românească unificată şi mă rog lui Dumnezeu fierbinte să lumineze continuu căpeteniile ei şi ale ţării, ca strânşi uniţi să lucreze fără preget pentru întărirea şi înflorirea Bisericii Ortodoxe Române reîntregite", spunea Patriarhul Justinian Marina pe 7 martie 1976 în testamentul său cuprins în carte.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro