Ce pericole cibnernetice ne aşteaptă în 2016 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce pericole cibnernetice ne aşteaptă în 2016

Terminalele Mac blocate de ameninţările de tip ransomware (cerere de recompensă utilizatorului), publicarea detaliilor personale pe internet sau atacuri fulger asupra companiilor, reprezintă doar câteva dintre ameninţările cibernetice previzionate de către experţii în securitate cibernetică, scrie agerpres.ro.
Specialiştii Bitdefender au analizat, în acest sens, principalele tendinţe în materie de ameninţări informatice pentru anul 2016, anticipând atacuri cu un grad ridicat de complexitate şi infractori interesaţi să câştige cât mai mult din infracţiunile comise.
Potrivit estimărilor, va exista în cursul anului viitor o creştere a incidenţei unor fenomene, precum: atacurile fulger la adresa companiilor, viruşii ransomware concepuţi pentru terminale Mac şi prejudicierea reputaţiei instituţiilor publice şi private.

Viruşi şi pe Android

„Infractorii vor schimba modul în care îşi gestionează afacerile ilegale pentru a câştiga mai uşor sume importante de bani. Aplicaţiile potenţial nedorite (adware şi greyware) vor cunoaşte dezvoltări notabile, mai ales pe terminalele Mac. Ameninţările de tip ransomware, care criptează datele de pe dispozitiv şi cer recompensă pentru a re-permite accesul utilizatorului, se vor dezvolta continuu, dat fiind că virusul este uşor de programat şi poate fi depistat cu dificultate. În ce priveşte consumatorii individuali, viruşii de pe sistemul de operare Android vor avea comportamente similare celor de pe platformele Windows. În mediul de afaceri, specialiştii se aşteaptă la un număr mai mare de atacuri ţintite pe baza unor viruşi compleţi, caracterizaţi prin timpul de viaţă scurt, actualizări frecvente şi caracter neinteligibil. Majoritatea atacurilor ar urma să vizeze furtul de informaţii sensibile", se notează în lista de atacuri cibernetice pentru 2016, estimată de Bitdefender.

Schimbări majore ale Internetului

De asemenea, un alt palier important se referă la dezbaterile legate de dreptul la viaţă privată şi criptografiere, dezvăluirile contractorului NSA Edward Snowden şi recentele atacuri teroriste, ce vor genera schimbări majore ale Internetului.
„Statele iau în calcul să dezvolte sisteme de protecţie bazate pe modelul chinezesc al Great Firewall. Autorităţile franceze plănuiesc să interzică serviciul de Wi-Fi gratuit şi platformele TOR. Internetul ar putea avea graniţe similare celor teritoriale, dar şi o componentă mult mai dezvoltată în materie de criptografiere şi securitate", se arată în previziunile specialiştilor. În plus, experţii Bitdefender anticipează că furnizorii de soluţii de securitate vor trebui să combată noi provocări în 2016 pentru a putea gestiona ameninţările complexe la adresa propriilor servicii de securitate IT.
Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care livrează soluţii de securitate în peste 100 de ţări, printr-o reţea complexă de distribuitori şi parteneri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro