Cel mai bătrân stejar din Brăila, ciuntit de furtună | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cel mai bătrân stejar din Brăila, ciuntit de furtună

Printre copacii afectaţi de furtuna de duminică dimineaţă se numără şi un monument al naturii, de pe raza municipiului Brăila: stejarul secular din curtea Şcolii "Anton Dumitriu". Două crengi masive au fost rupte de vântul puternic şi au căzut. Din fericire, incidentul s-a produs într-o zi liberă, când în incinta unităţii de învăţământ nu se afla nimeni, astfel că nu s-au înregistrat victime.
Se estimează că arborele în cauză are peste 200 de ani. De altfel, el este menţionat într-o carte a istoricului C. Giurescu, scrisă în a doua jumătate a secolului trecut, ca fiind cel mai bătrân stejar din oraşul Brăila. "Pe locul unde a fost construită şcoala noastră, în urmă cu 164 de ani, se afla o vie, în mijlocul căreia era acest stejar. Are, aşadar, o vechime de peste două secole, iar până acum a rezistat foarte bine. Am putea spune că acum s-a întâmplat ce s-a întâmplat fiindcă stejarul nostru s-a întristat la vestea că şcoala urmează să se desfiinţeze, iar el nu va mai fi înconjurat de copii, aşa cum a fost în ultimul secol şi jumătate", ne-a spus Valentina Duca, directorul Şcolii "Anton Dumitriu". După cum v-am mai informat, această şcoală urmează să fie desfiinţată de la toamnă, ca urmare a prevederilor noii legi a învăţământului. Încă nu se ştie ce destinaţie va primi clădirea lângă care se află arborele secular. Cert este că oricine va folosi acel sediu va trebui să aibă grijă de stejar, deoarece acesta are statut de monument al naturii. "Îngrijit corespunzător, arborele va mai trăi cel puţin 100 de ani de acum încolo", ne-a declarat Ligia Drăgan, directorul "Seroplant" Brăila. Luni, angajaţii "Seroplant" au făcut o toaletare a stejarului, îndepărtând crengile care prezentau pericol de rupere, astfel încât acesta să reziste mai bine în faţa viitoarelor furtuni.
Directorul "Seroplant" ne-a informat că pe raza municipiului Brăila se mai află câţiva stejari seculari, cu statut de monumente ale naturii. "Toţi stejarii care pot fi văzuţi în parcul Monument sau în staţiunea Lacu Sărat au cel puţin o sută de ani vechime. Stejari tineri nu mai avem, deoarece în ultimii ani această specie nu a mai putut fi plantată cu succes din cauza schimbărilor climaterice, care au dus la încălzirea vremii", ne-a explicat Ligia Drăgan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro