Niciuna dintre solicitarile de debransare inaintate operatorului local de termoficare nu a primit un raspuns favorabil. Asta pentru ca, dupa cum explica juristii SC "CET", nu au indeplinit criteriile de forma si continut cerute de legislatia in vigoare. Potrivit datelor prezentate de conducerea unitatii, pina la acest moment, citeva zeci de proprietari de apartamente au notificat cu privire la intentia de debransare de la sistemul centralizat de incalzire cu scopul montarii unei alte surse de producere a energiei termice. "Este vorba despre aproximativ 30 de notificari care au fost inregistrate la secretariatul societatii. Subliniez ca proprietarii nu ne cer o aprobare pentru a se debransa, ci doar ne notifica in acest sens, iar daca indeplinesc conditiile cerute de lege intr-un termen fix o echipa de la noi se prezinta pentru a executa lucrarile de debransare. Tocmai aici au fost problemele pentru ca documentatiile depuse nu indeplineau aceste conditii", a explicat Petrisor Motoc, director in cadrul SC "CET" SA Braila. Acesta a punctat ca, inca din luna martie, operatorul a transmis asociatiilor de proprietari extrase din noua Lege a serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 cu referire stricta la debransarea consumatorilor de la sistemul centralizat de energie termica. Concret, acest act normativ, intrat in vigoare din data de 21 martie, stabileste ca debransarea se face numai daca urmeaza a fi montata o alta sursa de incalzire si doar cu respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii: acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotarirea adunarii generale; acordul scris al vecinilor de apartament atit pe orizontala, cit si pe verticala; anuntarea operatorului care are si calitatea de furnizor - in cazul Brailei este vorba despre SC "CET" SA - cu 30 de zile inainte de debransare. "Am primit de exemplu o notificare din partea unui proprietar care avea acordul vecinilor, dar pe foaie aparea o lista de nume si semnaturi fara a fi mentionat numarul de apartament al vecinilor ori date sumare de identificare a semnatarului pentru a putea fi verificate informatiile. Intr-un alt caz, a fost anexat un proces-verbal de sedinta al unei adunari generale a membrilor asociatiei de proprietari, dar care nu era statutara pentru ca nu se intrunise cvorumul de membri participanti", a spus Motoc.
Debransarea neautorizata amendata cu pina la 1.000 lei
Un alt element de noutate adus de noua lege este acela ca debransarile se efectueaza numai de catre SC "CET" dupa verificarea documentelor care dovedesc indeplinirea conditiilor impuse de lege si, mai ales, pe cheltuiala solicitantului. Intrebat daca "CET" a stabilit deja un tarif in acest sens, sursa citata a precizat ca, la acest moment, inca se fac calcule in acest sens, evitind sa inainteze un pret estimativ. Surse din cadrul operatorului de termoficare au spus ca tariful pentru decuplarea unui calorifer va fi de circa 10 - 12 euro. Pornind de la aceasta estimare, printr-un calcul simplu se poate deduce ca, la un numar de aproximativ 1.000 de apartamente debransate, cu 4 calorifere fiecare, veniturile societatii ar fi de circa 40.000 euro.
De mentionat este ca deconectarea/debransarea de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica a utilizatorului fara respectarea dispozitiilor Legii 325/2006 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1.000 de lei.