Chivu. Noul Chivu! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Chivu. Noul Chivu!

In ciuda celor care au sperat ca nu va mai reveni din Statele Unite ale Americii, comisarul Catalin Chivu s-a intors, ieri, la comanda Politiei brailene. Si pe linga faptul ca nu are de gind sa renunte prea curind la aceasta functie, seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila vrea sa inceapa "curatenia de primavara". Cele 11 saptamini petrecute la FBI l-au ambitionat sa nu abandoneze munca pe care a inceput-o in urma cu mai bine de doi ani si jumatate, cind a preluat friiele Politiei brailene.
Comisarul s-a intors in tara la sfirsitul saptaminii trecute, dupa absolvirea unui curs organizat de Academia celui mai prestigios serviciu de politie din lume, alaturi de alti 300 de politisti din toate cele 50 de state ale SUA, din 25 de tari, 4 organizatii militare si 4 organizatii federale civile. Programul de profesionalizare pe care l-a urmat la FBI a inclus cursuri avansate de investigatii, management si pregatire fizica, dar si practica in teren, pe cazuri reale, alaturi de agentii federali. Experienta acumulata in America va incerca sa o puna in aplicare si in Braila, atit cit permite legislatia romaneasca, iar schimbarile vor incepe din propria-i "ograda". "O sa continui munca pe care am inceput-o atunci cind am venit la comanda Politiei. Vreau sa schimb foarte multe lucruri si am sa incep cu subalternii, pe care doresc sa-i fac sa inteleaga ca uniforma pe care o poarta nu le confera mai multe drepturi, ci obligatii. Nu mai sint dispus sa ma gindesc la situatia lor sociala sau financiara atunci cind gresesc. Probabil ca multi s-au gindit ca voi pleca si vor ramine mai destinsi, dar s-au inselat. Sper ca si comunitatea va acorda credit mai mare institutiei, lucru pentru care faptele noastre vor conta, ca vorbele sint mai putin importante", ne-a spus comisarul Catalin Chivu.
Dupa aproape 3 luni petrecute intr-o "alta lume", asa cum vorbeste despre America, Chivu s-a intors acasa cu 8 kg mai putin si cu o alta viziune. Spune ca s-a reconsiderat in primul rind pe el si ca priveste altfel lucrurile, mult mai detasat ca inainte sa plece. Cit a fost departe de casa i-au lipsit familia, prietenii, dar si aerul din Romania, acolo fiind "captiv" al aparatelor de aer conditionat, si nu in ultimul rind mincarea, care in SUA arata doar bine, dar nu avea nici un gust. A ajuns si la spital, dupa ce a mincat ceva ce nu i-a priit intr-o seara, si pentru a primi o simpla pastila, i s-au facut toate analizele posibile.

Incaierarea de la Tribunal, pedepsita in America cu 120 de ani de inchisoare

Cit timp a fost la FBI, comisarul a fost la curent cu evenimentele din Braila si a ramas fara cuvinte atunci cind a aflat ca judecatorul Marcel Mocanu l-a eliberat pe Ghita Buricea, dupa ce a schimbat incadrarea juridica a scandalului de la Tribunal, din ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice, in incaierare. Povestindu-le agentilor federali altercatia din incinta Palatului de Justitie, Chivu a aflat cu stupoare ca pentru o astfel de fapta, in America invinuitii ar fi fost condamnati la 120 de ani de inchisoare pentru infractiunile comise: au venit in gasca, aveau arme, au intrat cu armele in Tribunal, au folosit armele si au obstructionat actul de justitie.
Comisarul Catalin Chivu a dezvoltat si subiectul gastilor de cartier, pentru a afla cum ar fi actionat agentii federali intr-o astfel de situatie si a fost, din nou, surprins cind a aflat cit este de usor sa linistesti astfel de personaje, cu legislatia americana. "Agentii federali filmeaza, in mai multe zile, persoanele care se string intr-o locatie, chiar daca nu fac decit sa stea de vorba. In baza inregistrarii, judecatorul emite un ordin de restrictie prin care acestia nu mai au voie sa se apropie la o anumita distanta unul de celalalt. Cind sint surprinsi ca au incalcat ordinul, ei sint filmati, moment in care judecatorul decide arestarea. Nu este nevoie sa probeze o fapta sau sa demonstreze ca ei reprezinta un pericol public, pentru simplul fapt ca au incalcat un ordin judecatoresc primesc 3 ani de inchisoare", ne-a povestit comisarul Catalin Chivu.
Sursa citata a mai precizat, cu parere de rau, ca tot ceea ce a vazut la FBI ar putea fi aplicat si in Romania, daca ar exista "instrumentul" de baza - o legislatie bine inchegata, ceea ce in 10 ani ar ridica tara de la nivelul anilor '40, asa cum ne-au incadrat federalii, comparativ cu sistemul care functioneaza in SUA. Pe linga legislatie ar mai fi nevoie de bani si politisti mai multi. In America, pentru un judet cu acelasi numar de locuitori ca Braila, efectivul este de 8 ori mai mare. Si asta in conditiile in care acolo politistii nu fac prevenire, ci doar aplica legea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro