• „Vă garantez, doamnelor și domnilor, că și acest mandat va fi axat pe fapte, pe lucruri concrete”, a spus primarul Brăilei, Marian Dragomir, care a depus, marți, 22 octombrie, jurământul alături de alți 19 consilieri locali municipali • absent motivat a fost Florin Cîrligea, liderul AUR, care va depune jurământul la următoarea ședință a CLM, potrivit Codului Administrativ • alte trei mandate de consilier urmează a fi validate, unul din partea PSD și două din partea PNL • în total, Brăila va avea 23 de consilieri locali • „Pentru mine, este cea mai mare onoare să fiu primarul Brăilei, cea mai mare onoare din viața mea! Îmi doresc din tot sufletul ca noul Consiliu Local Municipal, constituit astăzi, să lucreze doar în interesul brăilenilor, indiferent de culoarea politică a consilierilor municipali!”, a spus Marian Dragomir la ceremonia de constituire a Consiliului Local
Noii consilieri locali ai Municipiului Brăila au depus, marți, 22 octombrie, jurământul solemn, la „Ședința privind ceremonia de constituire a Consiliului Local Municipal”, prezidată, potrivit cutumelor administrative, de decanul de vârstă al noului CLM, prof.dr. Ionel Șt. Alexandru, politician cu ștate vechi al urbei dunărene. Astfel, noul „Parlament al Brăilei”, și-a intrat oficial în atribuții, cu o majoritate covârșitoare a social-democraților. Tot marți, a depus jurământ primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, reconfirmat în funcția de edil șef al urbei, în urma alegerilor locale din luna iunie.
„Jur să fac tot ceea ce-mi stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor Municipiului Brăila”
Ceremonia de constituire a Consiliului Local Municipat Brăila s-a desfășurat într-un cadru festiv, marți, 22 octombrie, în Sala Mare a Palatului Administrativ, în prezența prefectului Iulian Timofei, a președintelui Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a șefilor de instituții din cadrul Primăriei Municipiului și a reprezentanților principalelor partide politice din Brăila. De la evenment au lipsit liderii PNL Brăila, dar și liderul AUR, Florin Cârligea, care ar fi trebuit să depună jurământul de consilier, dar care a lipsit motivat, după cum a precizat secretarul general al Primăriei Municipiului Brăila, în deschiderea ședinței de marți.
În componența noului Consiliu Local Municipal al Brăilei sunt 16 consilieri PSD: Silvia Bobi, Sorin Eugen Boșneag, Doinița Ciocan, Dumitru Florin, Adrian-Mihai Goanță, Petru Gojan, Alexandru Jantea, Mirela-Andreea Marcu, Cornelia Neacșu, Răzvan-Ionuț Orzan, Valentin Pătârlăgeanu, Adrian-Ștefan Tâmplaru, Daniel Tudose, Dan-Andrei Vărzaru și Cristiana Voineag. Urmează să fie validat Sorin Oancea. Acesta îi va lua locul pe listele de consilieri PSD lui Marian Dragomir, care a participat la alegeri pe listele partidului, dar care renunță la statutul de consilier pentru că a obținut un nou mandat de primar. PNL Brăila a obținut trei locuri de consilieri. Deocamdată, la ședința de marți a participat doar Nicoleta Ivașcu, singurul candidat de pe lista PNL care a fost validat în componența noului CLM. Ceilalți doi candidați aflați în fruntea listei PNL, respectiv Cătălin Canciu și Radu Ștefănuț, au renunțat la statutul de consilieri locali, urmând să fie validați alți doi candidați din partea acestui partid: Cristian Laurențiu Ioan și Carmen Ion. Nefiind încă validați, aceștia nu au participat la ședința de marți.
De la AUR sunt trei consilieri locali, toți validați pe funcție: Florin Eugen Cârligea, Daniela Rădulescu și Gabriel Dumitru Dima. SOS România îl are ca reprezentant pe Ionel Șt. Alexandru.
Atât Florin Cîrligea cât și cei doi consilieri PNL care urmează să fie validați, vor depune jurământul într-o ședință viitoare.
Demn de remarcat este faptul că doamnele care au depus, marți, jurământul în calitate de consilier, au primit câte un buchet de flori din partea primarului Municipiului Brăila, Marian Dragomir.
După intonarea Imnului de Stat al României, prefectul Brăilei, Iulian Timofei, a precizat că lucrările sedinței „sunt conduse de cel mai în vârstă consilier local al cărui mandat a fost validat, ajutat de doi consilieri dintre cei mai tineri consilieri locali, ale căror mandate au fost validate”. În cazul noului CLM, decanul de vârstă este prof. dr. Ionel Șt. Alexandru (născut în anul 1950), iar cei mai tineri sunt Mirela-Andreea Marcu (născută în anul 1999) și Răzvan Orzan (născut în anul 1990). Cei trei consilieri au preluat, astfel, conducerea ședinței privind ceremonia de constituire a Consiliului Local Municipal, după care a urmat depunerea jurământului solemn, de către cei 19 consilieri prezenți, în ordine alfabetică. Primul care a depus jurământul a fost Ionel Alexandru, urmat de Silvia Bobi, Sorin Boșneag și Doinița Ciocan („Jur să respect Constituția și Legile Țării și să fac cu bună credință tot ceea ce-mi stă în puterile și priceprea mea pentru binele locuitorilor Municipiului Brăila. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”).
După cei 19 consilieri locali validați de Judecătoria Brăila, a depus jurământul însuși primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, reales de către brăileni într-o majoritate covârșitoare, la alegerile din vară. Acesta a ținut să precizeze, la început de nou mandat:
„Pentru mine este cea mai mare onoare să fiu primarul Brăilei, cea mai mare onoare din viața mea! Îmi doresc din tot sufletul ca noul Consiliu Local Municipal, constituit astăzi, să lucreze doar în interesul brăilenilor, indiferent de culoarea politică a consilierilor municipali. Am fost votați de brăileni, ca primari sau consilieri, pe lista unui partid, dar aici trebuie să punem pe primul plan interesul brăilenilor și nu interesul politic, al unui partid. Blocarea unor proiecte bune pentru Municipiul Brăila reprezintă trădarea locuitorilor Municipiului Brăila. În Consiliul Local lucrăm pentru brăileni și nu lucrăm pentru partidele politice. Vă garantez, doamnelor și domnilor, că și acest mandat va fi axat pe fapte, pe lucruri concrete, pentru că brăilenii au ales aceste lucruri și niciodată nu vor alege și nu au ales scandalul, circul sau doar vorbele deșarte, în special, în campaniile electorale”.
Marian Dragomir i-a asigurat pe cei prezenți și pe brăileni că va continua să-și ducă proiectele la bun sfârșit, în ciuda piedicilor, și că nu va ceda niciodată șantajului:
„Vom continua tot ceea ce s-a făcut bine și vom perfecționa acolo unde mai avem de lucrat. Nicăieri în țară, nicăieri în lume, lucrurile nu sunt perfecte și noi suntem conștienți de acest lucru. Voi rămâne același om care va spune lucrurilor pe nume, oricât de greu va fi și voi lupta pentru Brăila oricâte piedici vom avea, indiferent cu cine va dori să ne blocheze, să ne șantajeze, sau să-și urmărească interese personale, dincolo de cele ale brăilenilor. Știți bine că nu m-am ferit niciodată să critic decizii venite de la București, pe care le-am considerat incorecte în anumite momente. Nu am cedat niciodată șantajului. Și nici unor societăți care au pus pe primul plan profitul și pe planul secund interesul brăilenilor. În administrație lucrurile nu sunt simple. Unele lucruri se fac mai greu, dar cel mai important este că, de fiecare dată, am reușit să finalizăm proiectele începute. Și să ducem la capăt orice încercare, chiar și atunci când am avut greutăți”.
„Proiectele concrete sunt cele care ne vor ghida acest mandat”
Pe de altă parte, edilul șef al Brăilei le-a mulțumit brăilenilor, colegilor din Primărie și echipei PSD care l-au susținut până la această dată.
„Niciodată nu am spus că suntem perfecți. Dar în tot orașul se văd lucrări finalizate sau în curs de finalizare. Concluzia este că trebuie să lucrăm zilnic, așa cum am făcut-o și până acum, și nu doar în campaniile electorale sau înaintea lor. Proiectele concrete sunt cele care ne vor ghida acest mandat, sunt transformări importante în Brăila și lucrurile vor continua în același ritm. Mulțumesc brăilenilor care ne-au acordat încrederea, mulțumesc colegilor de la Primăria Municipiului Brăila și echipei de la PSD, care ne-a susținut. Vă felicit pe toți la început de mandat și să ne vedem cu drag la viitoarele evenimente plăcute, la evenimente de succes pentru municipiul Brăila, atunci când vom fructifica cu toții proiectele pe care le începem, le finalizăm și sunt de interes pentru brăileni!”, a spus, vădit entuziasmat, primarul reales al Brăilei.
Așa stând lucrurile, la ora actuală, Municipiul Brăila are 20 de consilieri locali validați, dintre cei 23 stabiliți prin Ordin al Prefectului Brăilei. 19 dintre aceștia au fost prezenți la ceremonia de constituire al noului CLM și au depus jurământul solemn. Un număr de trei mandate de consilieri locali supleanți urmează a fi validate (din partea PSD un mandat, iar din partea PNL două mandate). Nu în ultimul rând, în perioada următoare, noii consilieri locali au obligația să-și depună declarațiile de avere și de interese.
Înainte de încheierea cermoniei, decanul de vârstă al CLM Brăila, Ionel Șt. Alexandru, a ținut să le reamintească colegilor despre un proiect mai vechi, uitat de mai bine de opt ani, pe care l-ar dori finalizat în acest mandat:
„Înaintea încheierii acestei ședințe, vreau să spun și eu câteva cuvinte, pentru a-l completa pe domnul primar. Acum opt ani, am încheiat ultimul mandat de consilier și au rămas o serie de proiecte ale CLM, nu ale mele, nefinalizate. Din punctul meu de vedere, cel mai important proiect pe care ar trebui să-l finalizăm în acest mandat este acela de a înființa o Universitate de stat la Brăila. E păcat ca noi, județul Brăila, care de 11 ani am fost întotdeauna între primii trei, iar în 2013 și 2014 chiar pe primul loc pe țară cu rezultatele la capacitate și la bacalaureat, să nu avem o astfel de instituție în municipiul Brăila”, a spus Ionel Alexandru.