Recent, legislatia privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite s-a modificat, amenzile marindu-se de 100 de ori. Astfel, daca pina acum, pentru vinzarea ambulanta a oricaror marfuri in alte locuri decit cele autorizate de primarii sau prefecturi, cei care erau prinsi primeau intre 60 RON si 200 RON amenda, acum ei risca ori sa plateasca de la 1.000 de lei la 1.500 de lei amenda ori sa execute diferite activitati in folosul comunitatii. Daca aceste fapte sint savirsite de persoane juridice, atunci amenda este cuprinsa intre 6.000 de lei si 20.000 de lei. Acelasi lucru este valabil si pentru efectuarea de acte sau fapte de comert cu bunuri a caror provenienta nu poate fi dovedita, in conditiile legii, pentru cumpararea de marfuri sau produse in scop de revinzare, de la unitatile de desfacere cu amanuntul, de alimentatie publica, cantine, unitati de turism si alte unitati similare. La aceleasi sanctiuni se incadreaza refuzul furnizorului de a incheia contractul pentru livrarea produselor necesare consumului populatiei, stabilite prin hotariri ale guvernului si repartizate pe baza de balanta, dar si neexpunerea la vinzare a marfurilor existente, vinzarea preferentiala, refuzul nejustificat al vinzarii acestora sau al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al agentului economic.
In acelasi mod, daca pina acum, pentru conditionarea vinzarii unor marfuri de cumpararea altor marfuri si pentru nedeclararea de catre agentii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision, cei care incalcau legea primeau amenzi intre 30 si 180 de lei, acum acestia risca sa plateasca intre 700 si 1.250 de lei, iar persoanele juridice intre 3.000 si 18.000 lei. Totodata, pentru expunerea spre vinzare sau vinzarea de marfuri sau orice alte produse fara specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat si pentru omisiunea intocmirii si afisarii, in unitate, la locurile de desfacere sau servire, de catre agentii economici si a preturilor si tarifelor, a categoriei de calitate a produselor sau serviciilor ori acolo unde este cazul, a listei de preturi si tarife, acum nu se vor mai da amenzi cuprinse intre 20 si 150 de lei, ci intre 500 si 1.000 de lei, iar persoanele juridice vor primi 2.000 si 15.000 de lei.
"Multi cred ca se joaca cu legea si ca nu vor fi controlati. Ei bine vor fi si acum e si mai grav. Amenzile sint mari si nu cred ca risca cineva sa ia nu stiu cite zeci de milioane amenda pentru ca nu a afisat o lista cu preturi. Sint lucruri pe care trebuie sa le faca pentru ca asa e normal si civilizat, si daca pina acum nu le-a pasat, acum o sa ii usture intr-atit incit o sa se conformeze".
La rindul sau, sefa corpului de control al Primarului, Elena Prundea, a tinut sa dea asigurari ca inspectorii din subordine isi vor face treaba si nu vor ierta pe cei care nu se conformeaza legii.
De altfel, in cursul lunii trecute au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 6.790 de lei, la 37 de agenti economici.