"Grupurile parlamentare au adoptat, prin consens, un sistem de vot, o propunere de sistem de vot mixt, jumătate din colegii să fie votate uninominal majoritar şi jumătate să fie votate pe o listă de compensare pe care vom vedea cu ce propunere vine AEP", a declarat ea.
Barbu a precizat că au fost supuse votului patru variante de scrutin electoral. "Deci au fost supuse la vot sistemul actual, nu a întrunit numărul de voturi, a fost supus la vot un sistem uninominal majoritar pentru tot teritoriul României, nu a întrunit numărul de voturi, am supus la vot şi un sistem de liste, nici acesta nu a întrunit numărul de voturi. Singurul sistem care a întrunit numărul de voturi pentru care a fost chiar consens, au fost 13 voturi, a fost un sistem mixt, este primul pas spre vot uninominal majoritar", a precizat ea.
"AEP şi MAI, până săptămâna viitoare, vor veni cu un proiect de lege scris şi partidele parlamentare vor analiza până săptămâna viitoare dacă sunt de acord, intrăm pe fiecare acord în parte şi avem şanse, dacă reuşim să adoptăm prin consens, să adoptăm un proiect de lege până la sfârşitul lunii aprilie", a mai declarat Barbu.
Pe 6 aprilie, mai mulţi parlamentari, majoritatea din coaliţia de guvernare, şi-au exprimat dorinţa de a se reveni la votul pe listă pentru alegerea parlamentarilor, în principiu fără eliminarea uninominalului, deci cu introducerea unui sistem mixt.
