Aceasta, pentru ca atributiile de baza ale personalului medico-sanitar scolar sint preponderent profilactice. De asemenea, atributiile includ si activitatile antiepidemice, indeosebi vaccinari impotriva unor agenti microbieni si virali care pot cauza boli transmisibile severe cum ar fi poliomelita, difteria, tetanosul, hepatita virala acuta. Cu alte cuvinte, un medic de medicina scolara trebuie doar sa asigure triajul epidemiologic, sa faca vaccinarile si sa asigure urgentele, atunci cind acestea apar.
Potrivit legislatiei in vigoare, medicii au in supraveghere unitatile de invatamint in functie de numarul de copii, un medic fiind normat la 2.000 de copii, iar o asistenta la 1.000 de copii. In momentul de fata, in Braila sint 14 medici scolari si doar doua scoli sint fara medic, Scoala "Mihai Eminescu " si "Perpessicius", aceste posturi urmind sa fie scoase la concurs.
Medicii scolari fac doar preventie si asigura urgentele
Referitor la obligativitatea cadrelor medicale de a acorda asistenta de specialitate copiilor in timpul intrecerilor sportive, conducerea ASP ne-a asigurat ca atributiile medicilor de medicina scolara sint cele de preventie si de asigurare a urgentelor. "Ei nu fac tratamente in scoli si nici macar medicina sportiva, ci doar preventie. Asta inseamna supravegherea conditiilor igienico-sanitare, preventia prin vaccinari, preventie prin educatie sanitara si asigurarea urgentelor pe perioada desfasurarii orelor de curs. Competitiile sportive intra in atributiile medicului specialist de medicina sportiva. Conform Legii 321, acestia au competenta de a scrie apt sau nu pentru competitia sportiva", a subliniat directorul medical al ASP.
Potrivit sursei citate, pentru orele de educatie fizica desfasurate in timpul programului scolar nu este necesara o adeverinta din care sa reiasa ca un copil este apt sau nu, pentru ca ora de sport face parte din programul de invatamint si copilul trebuie sa o efectueze, pentru mentinerea starii sale de sanatate.
"Cei care sint in evidenta cu diverse boli, trebuie sa mearga la medicul specialist, pentru a solicita o adeverinta in baza careia Policlinica ii elibereaza un certificat de boala, care se depune la secretariatul unitatii. Acest certificat medical reprezinta baza legala a scutirii de orele de sport, care atesta boala si pe baza acestui certificat, medicul scolar poate sa scuteasca un copil de orele de sport", a precizat directorul medical al ASP.
Asistentele si medicii scolari nu mai fac munca patriotica
In afara programului scolar, cum este cazul competitiilor sportive, care se desfasoara de obicei simbata si duminica, Ministerul Sanatatii nu are baza legala de plata a medicilor; acestea sint ore suplimentare si, potrivit legislatiei in vigoare, nici nu intra in atributiile medicilor scolari sa asiste la asemenea concursuri. Asistenta medicala in timpul competitiilor sportive trebuie asigurata de catre medicina sportiva, in baza unui contract incheiat cu Spitalul Judetean, cabinetul de medicina sportiva fiind in structura acestei unitati spitalicesti. "Anul trecut si in toti ceilalti ani, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean intelesese despre ce este vorba cu acest contract, dar acum, s-au reluat aceleasi probleme. Cabinetul de medicina sportiva are doi medici si sapte cadre medicale, care doar asta fac, participa la competitiile sportive, iar medicii scolari sau asistentele din cabinetele medicale scolare nu au nici o atributie sa participe la competitiile sportive. Asistentele scolare au ajuns sa fie responsabile de cartier la diferite competitii sportive, care trebuie sa acorde asistenta medicala duminica, fara nici un fel de plata. Inafara programului, asistentii medicali isi pot asuma responsabilitatea asigurarii asistentei medicale unde doresc, dar o fac contra cost. Tot ce este inafara programului, se plateste, iar sindicatul SANITAS a protestat ca nu intra in atributii astfel de sevicii , care nu sint platite. Pentru a dezamorsa aceasta situatie cu sindicatul, am aplicat legea, pentru ca, pina acum, am tot acceptat astfel de solicitari", a precizat dr. Lucica Scutaru.
Medicii scolari ar trebui sa fie alaturi de copii
Pe de alta parte, prof. dr. Daniela Bartos, fost ministru al Sanatatii, care a vizitat, recent, mai multe cabinete medicale din oras ne-a spus ca medicul de medicina scolara trebuie sa fie alaturi de copii, oriunde s-ar afla ei. "Daca pe mine personal m-ar solicita in astfel de activitati, eu as merge cu multa placere alaturi de copii. Daca nu exista obligativitate, medicii scolari ar trebui sa fie alaturi de copii din propria constiinta. In fiecare loc unde exista un numar mai mare de copii sau de adulti, trebuie sa existe un cadru medical, pentru ca intervin cazuri de forta majora si trebuie sa fie un cadru medical care sa-i asiste", a concluzionat prof. dr. Daniela Bartos.