Comuniştii moldoveni pledează pentru votul direct | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Comuniştii moldoveni pledează pentru votul direct

"Ne dezicem de acţiunile de protest de săptămâna viitoare şi suntem gata să votăm în Parlament modificarea articolului 78, ca preşedintele ţării să poată fi ales direct de către populaţie", a declarat Vladimir Voronin. "PCRM propune să nu fie cheltuit timp şi mijloace financiare. PCRM este gata să susţină iniţiativa de alegere directă a şefului statului şi să modifice articolului 78 din Constituţie direct în Parlament. Vom lua decizia doar după ce vom primi garanţii că Parlamentul va fi dizolvat. Ne anulăm şi propriile acţiuni de protest şi aşteptăm reacţia AIE", a mai adăugat Voronin.
Liderul PCRM a criticat dur şi Consiliul Europei, afirmând că "şi-a schimbat deschis propria decizie". "Nu e rolul partidului nostru de a identifica cauzele unor astfel de «viraje». Consiliul Europei ne-a scutit partidul nostru de unele responsabilităţi. Dacă Consiliul Europei nu se conduce de standardele sale, PCRM va acorda o susţinere politică activă pentru alegerea directă a şefului statului", a afirmat Voronin.

Voronin a criticat şi societatea pentru că îşi doreşte alegerea directă a preşedintelui

"Majoritatea societăţii se pronunţă atât pentru alegerea directă a preşedintelui, cât şi pentru restabilirea pedepsei capitale. Pentru noi, păstrarea republicii parlamentare şi alegerea preşedintelui de către Parlament a fost nu doar un instrument al stabilităţii, dar şi ca o valoare democratică", a adăugat fostul preşedinte moldovean.

Coaliţia aflată la guvernare la Chişinău a decis joi că, pentru depăşirea actualei crize politice constituţionale, în luna septembrie va fi desfăşurat un referendum privind alegerea şefului statului prin vot direct, iar în luna noiembrie să se desfăşoare alegeri anticipate, concomitent cu scrutinul prezidenţial.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că "soluţia pentru depăşirea crizei constituţionale este referendumul, prin intermediul căruia să deblocheze blocajul constituţional, adică modificarea prin referendum, întrucât Parlamentul nu a ajuns la un consens în urma discuţiei cu Comisia din care fac parte şi patru deputaţi comunişti". "Atunci când Parlamentul nu poate face faţă unei situaţii de criză, decizia trebuia să o ia cei care au delegat puterea - poporul", a spus Ghimpu.

Pentru organizarea referendumului, ar fi necesară modificarea articolului 78 din Constituţie, care stabileşte modalitatea de alegere a preşedintelui R.Moldova

Potrivit actualei Constituţii, preşedintele este ales de către Parlament, cu majoritate de 61 de voturi din totalul de 101. În cazul în care două încercări consecutive de alegere a preşedintelui de către Legislativ eşuează, atunci trebuie dizolvat Parlamentul şi organizate alegeri legislative anticipate. Republica Moldova se află în această fază, când Parlamentul ar trebui dizolvat, după ce deputaţii nu au reuşit să îl aleagă pe şeful statului. Pentru depăşirea crizei, politicienii au propus amendarea articolului 78 din Constituţie referitor la modalitatea de alegere a preşedintelui.

Partidul Comuniştilor, aflat în opoziţie, propune modificarea articolului 78 astfel încât preşedintele Republicii Moldova să fie ales de Parlament din trei încercări, la ultima fiind nevoie de numai 52 de voturi. Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţia celor patru partide liberale şi democratice aflate la guvernare, pledeaza însă pentru alegerea şefului statului prin vot direct, de către popor. Ambele proiecte au fost avizate pozitiv de Curtea Constituţională de la Chişinău, urmând ca Parlamentul să se pronunţe asupra celor două variante. Criza este însă departe de a fi rezolvată, întrucât, pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova, în Parlament sunt necesare cel puţin 68 de voturi, în condiţiile în care AIE dispune de 53 de deputaţi, iar comuniştii de 43.

Parlamentul va trebui să ia o decizie în legătură cu modificarea articolului 78 până la 16 iunie, dată la care, teoretic, expiră termenul până la care actualul legislativ are dreptul să funcţioneze, urmând să fie dizolvat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro