Consilierii municipali n-au luat nici o decizie asupra cladirii teatrului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Consilierii municipali n-au luat nici o decizie asupra cladirii teatrului

Discutii interminabile, terminate in coada de peste, ieri, la Consiliul Local Municipal, pe tema achizitionarii corpului de cladire retrocedat fostilor proprietari, in care functioneaza acum teatrul. Dupa mai bine de o ora de declaratii sforaitoare, in care majoritatea consilierilor si-au aratat dragostea si pretuirea pentru arta, in general si pentru trupa teatrului "Maria Filotti", in special, alesii inca nu s-au lamurit daca se mai afla sau nu in termenul in care functioneaza dreptul de preemptiune al CLM de a cumpara corpul de cladire respectiv, daca imobilul oferit spre vinzare valoreaza mai mult sau mai putin de 700.000 de euro, suma la care s-a incheiat negocierea si daca e nevoie sau nu de o evaluare. In principiu, toti vorbitorii s-au aratat de acord ca este nevoie ca teatrul sa beneficieze in continuare de corpul de cladire, dar multi dintre ei si-au exprimat reticenta in a vota cheltuirea unei asemenea sume, intrebindu-se daca exista o solida baza legala, care sa le sustina votul.
Consilierul PD Mihaela Picu a intrebat, retoric, daca este intemeiata diferenta de 100.000 de euro intre valorea ceruta initial de proprietar pentru corpul respectiv, in urma cu citeva luni, si cea pentru care s-a batut palma, zilele trecute: "Normal ca 100.000 de euro din banii publici reprezinta o suma importanta, pe care trebuie s-o dovedim cu acte, dar totodata nu exista pret pentru arta. Poate ca daca mai multi consilieri municipali ar fi frecventat teatrul, nu s-ar fi ajuns la discutii de genul asta: “Mai dam 100.000 pentru teatru, mai dam 200.000. Nu exista pret pentru teatru”. Inca o data, fiecare ban trebuie justificat dar nu trebuie sa facem sacrificii de genul de a da o bucata din cladirea noastra". Si consilierul municipal PSD Doru Damian si-a manifestat unele nedumeriri cu privire la cresterea substantiala a pretului de vinzare, de la o luna, la alta: "Domnul Ionescu si-a manifestat prima data intentia scrisa catre Directia de Cultura de a obtine suma de 600.000 de euro pentru spatiul respectiv. Eu as asimila-o unei promisiuni de vinzare si atunci mi se pare foarte curios cum dintr-o data, brusc, de la 600.000 a plusat la 800.000 euro. E municipalitatea atit de bogata? Intentia acestui domn este clar aceea de a face niste banuti de la noi".
Social democratul Sorin Bosneag, la rindul sau, a declarat ca exista aspecte neclare, care, din punctul sau de vedere, ii impiedica pe consilieri sa voteze, la acest moment, pentru o suma sau alta: "Din pacate, astazi sintem pusi intr-o situatie delicata. Pe de o parte, este dorinta noastra sa va sprijinim pentru a va continua activitatea in spatiile respective, dar de celallta parte sintem nevoiti sa cedam - hai sa nu spun unui santaj, dar unei presiuni. Cineva a cerut o suma, dupa aceea s-a razgindit si a cerut o alta suma care, peste un an sau doi, poate sa fie declarata de catre organele fiscale un abuz. Cred ca este necesara o evaluare facuta de un evaluator ANEVAR. Este foarte greu sa aprobam o anumita suma, in conditiile in care noi nu stim cit face aceasta cladire".
Consilierul liberal Vasile Varga a fost de parere ca este inutil sa se faca o evaluare, dat fiind ca, pina la urma este vorba de pretul pietei, pe de o parte, iar pe de alta, cladirea respectiva este "una de patrimoniu, nepretuita". Varga a propus sa se mandateze primarul sa faca negocierile si sa decida pretul cu care se va cumpara corpul de cladire, insa Constatin Cibu a declarat imediat ca nu are de gind sa se bage intr-o asemenea chestiune, pentru ca decizia trebuie sa fie a CLM, nu a edilului-sef.

"Conotatiile unei astfel de decizii pot fi chiar penale"

Nici consilierii nu s-au aratat insa dispusi sa-si asume responsabilitatea de a decide prin vot achizitionarea spatiului respectiv, la suma de 700.000 euro. Viceprimarul Lucian Tilea a precizat ca este necesara luarea unei decizii chiar in sedinta, pentru ca, in caz contrar, se depaseste termenul pina la care este posibila exercitarea dreptului de preemptiune, ceea ce a declansat o controversa de circa o jumatate de ora, in care unii erau de parere ca termenul s-a depasit de mult, altii erau de parere ca sint inca in termen, iar cei mai multi habar nu aveau daca s-a depasit sau nu termenul.
Dupa ce consilierul liberal Daniel Prunau, de profesie avocat, a explicat ca, din punctul sau de vedere, "conotatiile unei astfel de decizii pot fi chiar penale" pentru consilieri, Doru Damian a precizat, la rindul sau ca, daca alesii voteaza la acest moment achizitionarea corpului de cladire, fara existenta unui raport de evaluare, risca sa fie chemati in fata unui procuror: "Va garantez ca daca votam astazi asa ceva, fara sa avem la baza un raport de evaluare, de luni incolo “consultam” cu totii un procuror. Unii sint inconstienti de ceea ce li se poate intimpla". Directorul economic al Primariei, Stoica Anghelescu, a explicat si el, raspunzind unei intrebari, ca orice achizitie publica, conform legii, trebuie sa se faca in baza unui raport de evaluare, a unei licitatii si cu acordul CLM.
Ca sa se protejeze de astfel de repercursiuni, consilierii au votat pentru mandatarea comisiei conduse de viceprimarul Lucian Tilea, care s-a ocupat de negociere, sa ia decizia achizitionarii sau nu a corpului de cladire respectiv, precum si a pretului ce trebuie platit pentru el. Vicperimarul Tilea a precizat ca, indiferent ce cred ca au rezolvat consilierii, pasind raspunderea asupra comisiei, decizia finala va trebui luata tot de ei, prin vot: "Decizia nu putem sa o luam noi, cei din comisie, este de competenta CLM, noi doar am putea sa comandam o evaluare specializata, sa negociem asupra unui pret, pe care sa-l propunem consiliului, spre aprobare".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro