Contrabanda sparge piaţa de ţigări | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Contrabanda sparge piaţa de ţigări

* la Brăila, numărul pachetelor netimbrate confiscate de oamenii legii este în continuă creştere * contrabandiştii îşi diversifică, însă, metodele de vânzare, fiind tot timpul cu un pas în faţa organelor de control

În goana după încasări la buget, guvernanţii au crescut, printre altele, accizele la ţigări. Rezultatul: scăderea abruptă a vânzărilor ţigărilor timbrate şi creşterea spectaculoasă a vânzărilor ţigărilor de contrabandă. Fenomenul, de o amploare fără precedent, a provocat nemulţumirea producătorilor de ţigarete, care atrag atenţia Guvernului că pierderile provocate bugetului de stat din cauza contrabandei de ţigări se vor situa în 2010 la peste un miliard de euro. "România se confruntă cu o adevărată explozie a comerţului ilicit cu ţigarete, cu consecinţe dramatice asupra pieţei legale. În lipsa unor acţiuni rapide, hotărâte şi consecvente din partea autorităţilor, pentru stoparea acestui flagel, efectele se vor extinde pe tot lanţul de distribuţie. Industria legală, incluzând producătorii, distribuitorii, comercianţii mici şi mijlocii, angrosiştii şi marile lanţuri de magazine vor pierde o sursă principală de venit şi, în consecinţă, o parte din aceştia îşi vor restrânge activitatea sau se vor închide, iar bugetul de stat va fi afectat în mod consistent. Toate acestea vor avea un impact dramatic la nivelul economiei - evaziune fiscală şi criminalitate crescută", declară Andrei Vasilescu, directorul "Philip Morris" România, în contextul în care un studiu realizat de compania independentă de cercetare "Novel Research" arată că volumul contrabandei cu ţigarete din România se situa, în luna februarie 2010, la 36,2% din totalul pieţei, faţă de 22%, cât s-a înregistrat în ultimul trimestru al anului 2009.

10contra1 Clientul racolat plăteşte în avans Unii racolează, alţii aduc marfa

La Brăila, situaţia se înscrie în tendinţa naţională: vânzările de ţigări timbrate scad, dar nu neapărat fiindcă brăilenii s-au decis brusc să renunţe la fumat. Viciul rămâne constant, fiind preferate, însă, ţigările netimbrate, deci neaccizate, care se găsesc la jumătate de preţ. În ciuda acţiunilor întreprinse de Poliţie, Jandarmerie, Poliţia Comunitară, fenomenul contrabandei este departe de a fi înăbuşit. Dimpotrivă, contrabandiştii îşi perfecţionează metodele, reuşind mereu să fie cu un pas în faţa organelor de control. De exemplu, cei care acţionează în zona Pieţei Mari îşi racolează clienţii fără a avea marfă asupra lor. "Cel care «agaţă» potenţialii cumpărători nu are niciun pachet de ţigări în buzunar. El doar încasează banii, făcându-i semn unui complice să vină să aducă marfa. Dacă sunt luaţi la întrebări, bineînţeles că nu recunosc că au ţigări netimbrate la vânzare. «Ce, şefu', n-am voie să vorbesc cu lumea? Ce dacă zic «Ţigări avem!», vezi matale vreo ţigară la mine?». Cam asta este «placa» lor, iar atât timp cât nu îi găsim având în posesie bunuri de vânzare, nu avem cum să-i sancţionăm pentru comerţ ilicit. Asta nu înseamnă că nu-i prindem deloc. Aşteptăm până apare cărăuşul, care de obicei este minor, cu ţigările pentru client şi abia apoi intervenim pentru aplicarea măsurilor legale: confiscarea mărfii şi amendă", ne-a explicat Georgică Tănase, şeful Biroului Ordine Publică, din cadrul Poliţiei Comunitare Brăila. Subordonaţii acestuia au reuşit, în primele două luni ale anului în curs, să confişte 284 pachete de ţigări şi să aplice 27 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 27.000 lei (270 milioane de lei vechi). Sunt amendaţi, însă, doar cei care vând efectiv marfa de contrabandă, deci ultimele verigi ale lanţului infracţional. De obicei, acestea sunt persoane fără ocupaţie, deci fără un venit constant, cărora contrabandiştii le încredinţează baxurile scoase la vânzare. Când marfa le este confiscată, prima grijă a comercianţilor ambulanţi nu este amenda aplicată de oamenii legii, ci faptul că trebuie să îi despăgubească pe adevăraţii traficanţi, cu contravaloarea ţigărilor confiscate. Bineînţeles, cea mai la îndemână metodă pentru a face rost de bani este să continue activitatea de vânzare ilicită a unei mărfi accizabile. Amenzile nu se plătesc aproape deloc, fiindcă, în general, amendaţii nu deţin bunuri ce ar putea face obiectul unui sechestru.

10contra2 După puţin timp, intră în posesia mărfii aduse de un complice al vânzătorului Plevuşca e scoasă la înaintare, iar rechinii prosperă

Cine sunt cei care introduc, de fapt, ţigările de contrabandă pe piaţă încă nu se ştie cu exactitate. Sau cel puţin, încă nu li s-a făcut niciun dosar penal. Subcomisarul Jenel Şogor, ofiţerul de relaţii publice al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, ne-a informat că dosarele penale se fac doar pentru cantităţi foarte mari de ţigări găsite asupra unui contrabandist sau a unei reţele de contrabandişti. Până acum, ne-a spus Şogor, la Brăila au fost depistaţi vânzători care aveau cantităţi mici asupra lor. Concret, poliţiştii brăileni au reuşit să confişte, de la începutul anului în curs, de la mai mulţi indivizi, 11.200 pachete de ţigări. Este o cantitate apreciabilă, din care reiese că fenomenul a luat amploare, dacă luăm în calcul faptul că, pe tot parcursul anului trecut, s-au confiscat 73.000 pachete de ţigări.
O creştere a fenomenului a fost constatată şi de Jandarmeria Brăila. În ianuarie şi februarie 2010, jandarmii au confiscat 3.133 pachete de ţigări, adică o treime din captura întregului an 2009. "Anul trecut s-au confiscat 10.320 de pachete, în 12 luni, acum avem deja 3.133 pachete, în doar două luni. Contrabanda se extinde, pe filiera Republica Moldova, Ucraina şi Rusia", ne-a explicat căpitanul Iulian Timofei, ofiţerul de relaţii publice al Jandarmeriei Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro