Copiii cu tulburări de limbaj, o problemă pentru şcoală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copiii cu tulburări de limbaj, o problemă pentru şcoală

Situaţia tulburărilor de limbaj la copiii din grădiniţe şi învăţământul primar a fost analizată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul acţiunii "Prevalenţa tulburărilor de limbaj la copiii din municipiul Brăila", iniţiată de profesorul logoped Maria Ilie, de la Centrul Logopedic Judeţean nr. 1. La nivelul judeţului, în fiecare an sunt evaluaţi copiii din grădiniţe şi din învăţământul primar şi sunt luaţi în evidenţă sute de copii cu deficienţe de pronunţie. Această depistare se realizează în prima lună după ce începe şcoala, iar unor copii şi părinţi li se recomandă tratamentul logopedic şi de aici încep problemele. Unii copii nu vor să vină sau nu sunt aduşi de părinţi, iar alţii vor să vină, dar nu mai au unde pentru că toţi profesorii logopezi sunt ocupaţi. "Acum ceva timp, după ce făceam depistările, îi înscriam pe cei care aveau deficienţe mai grave. De multe ori aveam surpriza să nu vină şi astfel pierdeam un timp până aduceam alţi copii care aveau nevoie şi erau interesaţi. Acum noi facem aceste recomandări şi apoi avem o săptămână în care facem înscrieri, iar ordinea în care sunt repartizaţi profesorilor logopezi este ordinea înscrierii. Un logoped tratează în medie, pe an, între 25 şi 34 de copii, deşi ar trebui să se oprească la o medie de 30. În judeţul nostru avem 13 logopezi, 12 în mediul urban şi unul în rural, la Însurăţei, iar cererea în rural este foarte mare", a explicat profesorul logoped Maria Ilie.
Practic, un logoped trebuie să aibă în zona sa de acţiune minim 500 de copii, iar unii logopezi au chiar şi de trei ori mai mulţi. Ca urmare, sunt copii care, chiar dacă vor să vină la cabinetul unui logoped, nu au cum pentru că nu mai sunt locuri. În timp, problema unui copil se rezolvă, locul este eliberat şi poate fi ocupat de un alt copil.

Dezbaterea "Prevalenţa tulburărilor de limbaj la copiii din municipiul Brăila" a avut ca scop conştientizarea părinţilor în privinţa importanţei unei pronunţii corecte la copil, pentru că aşa cum pronunţă, aşa şi scrie şi încep problemele la şcoală. În cadrul seminarului s-a precizat că pentru a evita aceste situaţii este nevoie să se realizeze parteneriate între familiile copiilor cu tulburări de limbaj, cadrele didactice şi specialiştii Centrului Logopedic Judeţean. Cu aceeaşi ocazie, educatoarea Nuţa Mazilu a subliniat importanţa exemplului în vorbire atât în familie cât şi în cercul de prieteni sau colectivele frecventate de copil, deoarece imitaţia joacă un rol important la vârsta preşcolară sau şcolară mică. Şi părinţii aflaţi la eveniment au subliniat importanţa terapiei logopedice, unii manifestându-şi dorinţa de a se înscrie în programul de recuperare. Din cauza lipsei de personal încadrat în Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) pentru aceste terapii nu sunt cuprinşi decât copiii care se apropie de vârsta şcolarizării.

Evenimentul a fost organizat de CJRAE şi Grădiniţa "Dumbrava minunată" şi au participat 26 de cadre didactice şi părinţi de la grădiniţele 37, 32 şi Şcolile "Ion Creangă" şi "Fănuş Neagu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro