Astfel, directorul executiv al Directiei de Munca si Protectie Sociala a Judetului Braila, Veronica Macri, a tinut sa precizeze ca problemele cu care aceasta institutie se confrunta provin din modificarile structural - organizatorice, care au adus la o aglomerare de sarcini asupra unui personal subdimensionat: "Acestei institutii i-au fost atribuite pe zi ce trece tot mai multe sarcini. In acelasi timp, numarul si structura posturilor stabilite prin statele de functii au ramas aceleasi. Punerea in aplicare a acestor legi in conditii de maxima eficienta este incompatibila cu structura actuala a organizatiei, fiind imperios necesara o dimensionare reala a structurilor de personal". Macri a tinut sa precizeze ca, prin continua perfectionare a personalului si prin educarea acestuia s-a ajuns la o mai buna colaborare cu cetateanul si la rezultate pozitive. Aceasta a mai adaugat ca pe anul 2007 nu s-au inregistrat plingeri la nivelul institutiei privind comportamentul inadecvat al vreunui functionar din cadrul institutiei.
La rindul sau, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca al judetului Braila, Dumitru Vaduva, a explicat ca angajatii din subordinea sa au fost instruiti in respectarea codurilor de conduita specifice functionarilor publici, au urmat cursuri de pregatire si perfectionare profesionala, fapt ce a dus la o mai buna colaborare cu cetatenii, dar si la eficientizarea muncii. De asemenea, Vaduva a adaugat ca nici cei care lucreaza in subordinea sa nu au fost acuzati de fapte de coruptie in 2007.
"Atentiile" primite de medici ar trebui impozitate
In ceea ce priveste unul dintre sectoarele percepute de catre cetateni ca fiind extrem de corupt, cel al sanatatii, reprezentantul Autoritatii de Sanatate Publica Braila, dr. Lucica Scutaru, a prezentat punctul de vedere al Ministrului Sanatatii Publice. Astfel, ministrul Eugen Nicolaescu recunoaste ca nivelul la care s-a ajuns cu platile informale in Romania, pe acest domeniu, este mai mult decit ingrijorator. Acesta spune insa ca nivelul coruptiei din sistem s-ar mai reduce daca salariile medicilor s-ar majora pe criterii de performanta, daca pacientii si-ar cunoaste mai bine drepturile, sau daca s-ar descentraliza programele ce vizeaza anumite tipuri de bolnavi, care ar putea avea acces direct la farmaciile cu circuit deschis, si nu ar mai avea nevoie de intermediari pentru medicamentele ce le sint necesare. Referitor la cele enuntate de catre ministrul Nicolaescu, prefectul Mihaela Marcu a precizat ca, probabil lucrurile s-ar aseza mult mai bine in matca, daca cei care ar oferi "atentii" cadrelor medicale ar beneficia de niste reduceri fiscale, context in care ar declara sumele oferite. Astfel, medicii respectivi, care primesc atentii, ar fi si ei nevoiti la rindul lor sa le declare si ar fi impozitati. Marcu a precizat ca, se gindeste chiar la o initiativa legislativa in acest sens, "deoarece doar veniturile “la vedere” sint mici, nu si restul".
In ce priveste Inspectoratul de Politie al Judetului Braila, reprezentantul institutiei, subcomisar Adrian Gluga, a tinut sa precizeze ca s-au luat toate masurile pentru a eficientiza munca politistului, dar si pentru a optimiza colaborarea cu cetateanul: "In lupta cu coruptia, cel mai mult conteaza pregatirea personalului, cu privire la legislatia care se aplica in domeniu, dar si monitorizarea activitatii lucratorilor si efectuarea testelor de integritate. Acestea, impreuna cu perceptia cetateanului, dau nota finala asupra calitatii activitatii noastre. Nu am avut semnale negative sau fapte de coruptie judecate anul trecut si pentru noi a fost imbucurator. Speram sa mentinem standardul asta si in continuare si speram ca in 2008 si pe viitor sa prezentam niste politisti asa cum ii vrea societatea, care sa nu ia spaga".